Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmachinemaker ASML aan kop in afwachtende AEX

Chipmachinemaker ASML aan kop in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index met een winst van 2,7 procent. De chipmachinemaker profiteerde van de sterke koerswinsten in de Amerikaanse chipsector. Ook chiptoeleveranciers ASMI (plus 1,2 procent) en Besi (plus 1,8 procent) gingen vooruit. Bij de kleinere bedrijven werden de resultaten van vastgoedfonds Eurocommercial Properties goed ontvangen. Beleggers waren daarentegen minder tevreden over de cijfers van funderingsspecialist Sif.

Op de aandelenmarkten wordt vooral uitgekeken naar de toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. De koepel van Amerikaanse centrale banken houdt zijn jaarlijkse bijeenkomst over het economische beleid in Jackson Hole en Powell zal mogelijk een update geven over de strijd tegen de hoge inflatie.

De Federal Reserve schroefde de rente tijdens de afgelopen twee beleidsvergaderingen met stevige stappen van 0,75 procentpunt op. Beleggers zijn benieuwd of de Fed de rente in de komende maanden mogelijk iets minder agressief gaat verhogen nu de inflatie voorzichtige tekenen van afkoeling laat zien. Powell houdt zijn toespraak om 16.00 uur Nederlandse tijd.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 721,63 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 957,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,5 procent.

Prosus was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1 procent. Beleggers namen wat winst na de koersstijging van de techinvesteerder van ruim 6 procent een dag eerder. Naast de chipbedrijven stonden staalmaker ArcelorMittal en verlichtingsbedrijf Signify in de kopgroep bij de hoofdfondsen, met plussen tot 1,7 procent.

Eurocommercial Properties dikte 5,5 procent aan. De 24 winkelcentra van de vastgoedinvesteerder laten sinds de eerste jaarhelft van vorig jaar een herstel zien na de coronalockdowns. In de eerste zes maanden van dit jaar lagen de retailverkopen 2,4 procent boven het niveau van voor de pandemie. Ook de huurinkomsten namen toe.

Sif verloor ruim 2 procent. De funderingsspecialist boekte minder omzet in de eerste jaarhelft. De bedrijfswinst viel wel iets hoger uit. Ook handhaaft het bedrijf zijn verwachtingen voor dit jaar. De maker van funderingen voor windturbines heeft al zo veel opdrachten binnen dat er in heel 2023 geen werk meer bij kan.

De euro bleef onder de grens van 1 dollar en noteerde op 0,9957 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 93,72 dollar. Brentolie werd ook 1,3 procent duurder, op 100,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Werkgeversorganisaties staan achter regulering arbeidsmigratie

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zien graag dat de "uitwassen met arbeidsmigranten met wortel en tak worden uitgeroeid" en dat malafide ondernemers "hard worden aangepakt door de inspectie". Daarmee reageren werkgeverorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op de oproep van inspecteur-generaal Rits de Boer van de Arbeidsinspectie om arbeidsmigratie beter te reguleren. "Belangrijk is ook dat er een integrale visie komt op migratie en wat Nederland nodig heeft", zeggen de twee organisaties.

6 minuten geleden
Disney fors lager op Wall Street na bekendmaking kwartaalcijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag hoger geopend, na plussen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar de kwartaalcijfers van entertainment- en mediaconcern Walt Disney. Het bedrijf zag het aantal abonnees voor streamingdienst Disney+ met ruim 6 miljoen toenemen.

15 minuten geleden
Philips-topman ziet nog 'weg te gaan' na schikkingen in apneuzaak

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft een "stevig fundament" gelegd om de problemen rond de apneu-apparaten achter zich te laten en de resultaten te verbeteren. Maar er is ook nog "een weg te gaan", zei topman Roy Jakobs aan het begin van de aandeelhoudersvergadering van het medisch-technologische bedrijf.

29 minuten geleden
HBO Max volgt voorbeeld concurrentie, kondigt prijsverhoging aan

NEW YORK (ANP) - Streamingdienst HBO Max gaat de prijs voor een standaardabonnement vanaf juni verhogen van 7,99 euro naar 9,99 euro. Ook komt er een goedkoper abonnement met reclame en een duurder premiumabonnement bij. Daarmee is de Amerikaanse streamingdienst niet de eerste partij die de prijzen verhoogt.

40 minuten geleden
AEX-index breekt voor het eerst door 900-puntengrens

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs is de AEX-index dinsdag voor het eerst in de geschiedenis door de 900-puntengrens gebroken. De hoofdindex, die bestaat uit de 25 grootste bedrijven op de Nederlandse beurs, bereikte omstreeks 15.10 uur de grens van 900,00 punten. Dat is de hoogste stand ooit.

40 minuten geleden
Disney+ en Hulu voor het eerst winstgevend door toename abonnees

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Streamingdiensten Disney+ en Hulu zijn voor het eerst in hun bestaan winstgevend dankzij een toename van het aantal abonnees. Wereldwijd kreeg Disney+ er ruim 6 miljoen abonnees bij, wat samen met kostenbesparingen voor een positief resultaat zorgde.

1 uur geleden
Dure sportauto's leveren Ferrari meer op

MARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft in het eerste kwartaal evenveel auto's verscheept als in dezelfde periode een jaar eerder, maar heeft daar wel flink meer aan verdiend. Het bedrijf zag de inkomsten stijgen, mede omdat Ferrari de prijzen heeft verhoogd. Ook profiteert de sportwagenfabrikant van de verkoop van dure modellen zoals de Daytona SP3, die voor 2 miljoen euro de showroom uit gaat.

1 uur geleden