Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmachinemaker ASML aan kop in afwachtende AEX

Chipmachinemaker ASML aan kop in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML ging vrijdag aan kop in de Amsterdamse AEX-index. Het bedrijf profiteerde van sterke handelsberichten van de Europese chipfabrikant STMicroelectronics en de Zuid-Koreaanse chipreus Samsung. De stemming op het Damrak bleef verder voorzichtig na de zware verliesbeurt een dag eerder. Beleggers wachten vooral op de inflatiecijfers uit de eurozone en het Amerikaanse banenrapport.

De inflatie in het eurogebied is hard opgelopen en beleggers zijn vooral benieuwd of de piek van de geldontwaarding is bereikt. De Europese Centrale Bank verwacht namelijk dat de inflatie een tijdelijk fenomeen is en in de loop van dit jaar zal afnemen. Het banenrapport uit de Verenigde Staten is van belang omdat de werkgelegenheid een belangrijke rol speelt in het rentebesluit van de Federal Reserve.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 786,80 punten. De graadmeter zakte een dag eerder 1,9 procent. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1087,61 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

ASML

ASML klom 2,1 procent. STMicroelectronics (plus 3,7 procent) zag de omzet in het vierde kwartaal uitkomen op zo'n 3,6 miljard euro. Vooraf had het bedrijf gerekend op een omzet van 3,4 miljard euro. Over het hele jaar nam de omzet met bijna 25 procent toe. Daarnaast rapporteerde Samsung een sterke winstgroei over het afgelopen kwartaal.

Shell daalde 0,3 procent. Het olie- en gasconcern stelde in een handelsbericht dat de resultaten uit de handel in aardgas in het vierde kwartaal aanzienlijk hoger zijn uitgevallen dan in het derde kwartaal. Ook gaat Shell de opbrengst van de verkoop van zijn bezittingen in het olieveld Permian Basin gebruiken om voor 5,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Analisten van Exane BNP Paribas verlaagden daarnaast het advies voor het aandeel.

InPost

In de MidKap zakte InPost 3 procent na een handelsbericht. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes leverde in het vierde kwartaal een record van 180 miljoen pakketten. Dat is een stijging van 71 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Voor GrandVision is het de laatste handelsdag. Na een lang en slepend overnameproces verdwijnt het moederbedrijf van Pearle van de Amsterdamse beurs. GrandVision is overgenomen door EssilorLuxottica.

De euro was 1,1307 dollar waard, tegen 1,1303 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 79,77 dollar. Brentolie werd ook 0,4 procent duurder op 82,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

8 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

11 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

11 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

14 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

14 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden