Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipfondsen stuwen AEX naar nieuwe recordstand

Chipfondsen stuwen AEX naar nieuwe recordstand

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven hebben de AEX dinsdag naar een nieuwe recordhoogte geleid. De toeleverancier voor halfgeleiderindustrie Besi presenteerde opbeurende kwartaalcijfers en nam in zijn kielzog ASMI mee richting flinke winsten. Ook elders in Europa was het sentiment overwegend positief, mogelijk als reactie op een positief banenrapport uit de Verenigde Staten.

De AEX sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger op 713,28 punten, waarmee het record van vorige week donderdag werd aangescherpt. De MidKap steeg 0,5 procent tot 1043,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,3 procent.

Besi werd 5,2 procent meer waard. Het kersverse lid van de AEX haalde in het eerste kwartaal voor een recordbedrag van 327 miljoen euro aan nieuwe orders binnen. Besi profiteerde vooral van de sterke vraag naar chips voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie en van de autosector, die sinds de uitbraak van de pandemie kampt met een chiptekort. Branchegenoot ASMI won 3,7 procent.

Amerikaanse banenmarkt

Het algehele sentiment werd nog gestuwd door een optimistisch stemmend rapport over de Amerikaanse banenmarkt van vrijdag, zo leek het. Doordat de Europese beurzen van vrijdag tot en met maandag gesloten waren wegens Pasen, maakten ze nu een inhaalslag nadat op Wall Street maandag al records werden verbroken.

In de MidKap boog Air France-KLM een eerder verlies om in een winst van 1,6 procent. Brussel is onder voorwaarden akkoord met maximaal 4 miljard euro aan extra Franse staatssteun om Air France te redden. De eerdere Franse staatssteun van 3 miljard euro wordt omgezet in een obligatielening die kan worden omgeruild in aandelen. Ook mag Parijs voor maximaal 1 miljard euro aan nieuwe aandelen kopen die Air France-KLM in de markt wil zetten om geld op te halen.

Basic-Fit

Basic-Fit was een opvallende winnaar bij de middelgrote fondsen. De fitnessketen, die kampt met sluitingen wegens lockdowns in Europa, sloot 5 procent hoger. De Britse tak van de bank JPMorgan verkleinde zijn shortpositie, waarmee op een koersdaling van een aandeel wordt gespeculeerd, in de uitbater van sportscholen.

De euro was 1,1845 dollar waard, tegen 1,1772 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 3,3 procent duurder op 60,55 dollar. Brentolie klom 2,8 procent in prijs tot 63,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

3 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

7 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

7 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

7 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

8 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

10 uur geleden