Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipfondsen grote winnaars op Wall Street

Chipfondsen grote winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Chipfondsen zijn donderdag flink in waarde gestegen op de aandelenbeurzen in New York. Vooral aandelen van Nvidia werden flink meer waard, geholpen door analisten die opeens positiever tegen het bedrijf aankeken dan voorheen. Wall Street probeerde daarnaast de veerkracht van de Amerikaanse economie af te wegen tegen de dreiging dat de oorlog in Oekraïne grotere gevolgen heeft. De stemming was daarbij positief, want de belangrijkste graadmeters gingen duidelijk omhoog.

Nvidia werd bijna een tiende meer waard. Het bedrijf maakte eerder deze week bekend dat het kansen ziet in diensten op het gebied van bijvoorbeeld datacenters. Ook toonde Nvidia zich op een beleggersdag erg ambitieus als het gaat om de markt voor de softwarebranche. De beurswaarde van branchegenoot Intel ging in het kielzog van Nvidia met bijna 7 procent omhoog. AMD en Applied Materials wonnen op hun beurt tussen de 5 en 6 procent.

De opmars van de chipfondsen leidde ertoe dat techgraadmeter Nasdaq 1,9 procent hoger de handel uitging op 14.191,84 punten. De Dow-Jonesindex won 1 procent tot 34.707,94 punten en de brede S&P 500 steeg 1,4 procent tot 4520,16 punten.

Apple

Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten. President Joe Biden was donderdag in Europa voor vergaderingen van de NAVO, de G7 en met de Europese Unie, die in het teken stonden van het conflict. De VS en westerse bondgenoten kondigden daarbij een nieuwe ronde van sancties aan tegen Rusland. Voorbeurs werd ook bekend dat het aantal wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS is gezakt tot het laagste niveau sinds 1969.

Bij de bedrijven wist ook Apple (plus 2,3 procent) de aandacht op zich gericht. Het concern werkt naar verluidt aan een abonnementsdienst voor apparaten als de iPhone. In plaats van eenmalig honderden euro’s te betalen voor een nieuwe telefoon of tablet, kan daarvoor straks waarschijnlijk maandelijks worden betaald.

Uber

Uber steeg zo'n 5 procent, nadat bekend werd dat het bedrijf een deal heeft gesloten om alle taxi's in de stad New York op te nemen in zijn app. De samenwerking biedt mogelijk een oplossing voor het chauffeurstekort waarmee Uber kampt.

De euro was 1,0997 dollar waard, tegen 1,0985 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De olieprijzen vielen terug, na een forse stijging op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 3 procent goedkoper op 111,41 dollar. Brentolie kostte bijna 3 procent minder op 118,02 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

7 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

7 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

8 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

11 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

12 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden