Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipfondsen grootste dalers in opnieuw lagere AEX-index

Chipfondsen grootste dalers in opnieuw lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag opnieuw met verlies gesloten, waarmee werd voortgeborduurd op de stevige min van vrijdag. Beleggers op Beursplein 5 hadden te kampen met rentevrees. Grootste dalers in de AEX waren de chipfondsen ASMI, ASML en Besi en speciaalchemieconcern DSM.

De AEX zakte 1 procent tot 698,33 punten. Vrijdag verloor de hoofdindex al 1,8 procent. De laatste keer dat de graadmeter onder de 700 punten eindigde was op 20 juli. De MidKap verloor 0,2 procent tot 944,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs eindigden tot 0,8 procent in het rood. Londen was gesloten vanwege een vrije dag.

De waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell op vrijdag dat de rente verder omhoog moet om de hoge inflatie te bestrijden, galmde nog na op de beurzen. Beleggers hadden juist gehoopt dat de Federal Reserve de rente in de grootste economie ter wereld iets minder agressief zou gaan verhogen. Ook verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) hintten afgelopen weekend op een stevige renteverhoging in de eurozone vanwege de sterke stijging van de consumentenprijzen.

DSM

ASMI, Besi en ASML leverden tot 4,6 procent in en DSM werd 3,3 procent lager gezet. Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalproducent ArcelorMittal met een koerswinst van 2,9 procent, gevolgd door telecomconcern KPN (plus 1,8 procent) en olie- en gasbedrijf Shell (plus 1,5 procent).

In de MidKap ging Boskalis 2,9 procent omhoog. Investeerder HAL verhoogde het overnamebod op de baggeraar en maritiem dienstverlener naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Boskalis vond het eerdere bod van HAL niet overtuigend genoeg om aan te bevelen aan zijn aandeelhouders, maar raadt ze nu wel aan hun stukken aan te melden.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een winst van 3,2 procent. De aanbieder van postkluisjes InPost was hekkensluiter met een verlies van ruim 3 procent.

De euro noteerde op 0,9996 dollar. Een vat Amerikaanse olie steeg 3,3 procent in prijs tot 96,20 dollar. Brent-olie kostte 3 procent meer op 104,03 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

1 uur geleden
Voorzitter klimaattop Dubai: geen gesprekken over fossiele deals

DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.

2 uur geleden
Inflatie in Duitsland verder gedaald in november

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

2 uur geleden
Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

3 uur geleden
Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciƫle vastgoedmarkt te worden.

4 uur geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroƫn, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

4 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

4 uur geleden