Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipfondsen en Corbion bij winnaars op groen Damrak

Chipfondsen en Corbion bij winnaars op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chipfondsen hebben donderdag goede zaken gedaan in de AEX-index op Beursplein 5. De aandelen van chipmachinemakers ASML en chiptoeleveranciers Besi en ASML sloten de handelsdag met winsten tot 5,6 procent. Uit nieuwe cijfers van de Nevi bleek een daling van de bedrijvigheid in de industrie. Maar dat gold niet voor de chipsector. Speciaalchemiebedrijf Corbion werd hoger gezet nadat het op zijn beleggersdag met gunstigere vooruitzichten kwam.

Er heerste donderdag optimisme onder beleggers door eerdere uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell. Hij zei dat de Federal Reserve de rentes mogelijk deze maand al met minder grote stappen verhoogd. Hogere rentes zijn in de regel ongunstig voor de waarde van aandelen. Beleggers waren daarnaast optimistisch door de signalen uit China, dat het strenge coronabeleid toch wat lijkt te gaan versoepelen.

De AEX noteerde aan het einde van de handelsdag 1,1 procent hoger op 731,74 punten. De MidKap steeg, geholpen door de koerssprong van Corbion van dik 13 procent, 0,7 procent tot 956,10 punten. De leidende graadmeter in Frankfurt steeg 0,7 procent. Daarbij verwerkten beleggers een scherper dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in oktober. De graadmeter in Londen sloot op een min van 0,2 procent. De beurs in Parijs won 0,2 procent.

Heineken

Corbion presenteerde in Amsterdam de voortgang van zijn strategische plannen aan beleggers en analisten. Daarbij meldde het speciaalchemiebedrijf zijn verwachte omzetgroei in de komende jaren te verhogen. Onderaan de MidKap eindigde koffieconcern JDE Peet's de handelsdag met een min van 3,5 procent.

Ook de aandelen van Heineken (plus 3,3 procent) gingen omhoog, eveneens na een beleggersdag. Daarin vertelde de bierbrouwer dat de financiƫle doelstellingen voor dit en volgend jaar gehandhaafd blijven. Ook verwacht Heineken nog altijd dat de operationele winst voor dit jaar de winst van voor corona ruim overstijgt.

De euro steeg in waarde tot 1,0507 dollar, tegen 1,0324 dollar een dag eerder. Dat komt door de aanstaande mildere renteverhogingen in de VS. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 82,20 dollar. Brentolie werd 1,3 duurder op 88,12 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meeste Nederlandse cryptobezitters beleggen voor lange termijn

DEN BOSCH (ANP) - De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo'n 85 procent, beleggen voor de lange termijn. Deze groep koopt en bewaart digitale munten en hoopt op de lange termijn rendement te maken, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders.

38 minuten geleden
Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

AMSTERDAM (ANP) - Op zestien knelpunten op de Nederlandse rijkswegen zullen de files de komende jaren flink toenemen als gevolg van door stikstof stilgelegde wegenprojecten. In totaal gaat het in de periode 2024 tot 2030 om 14,5 miljoen extra voertuigverliesuren, ofwel uren vertraging. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Ter vergelijking: in heel 2022 hebben alle weggebruikers samen 58,1 miljoen uur extra moeten reizen door files, volgens cijfers van Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

6 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

7 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

9 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

10 uur geleden