Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipfabrikant TSMC boekt recordwinst dankzij sterke chipvraag

Chipfabrikant TSMC boekt recordwinst dankzij sterke chipvraag

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - De Taiwanese chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) boekte in het afgelopen kwartaal een recordwinst. Net als andere sectorgenoten profiteert het bedrijf van de aanhoudende sterke wereldwijde vraag naar chips en de tekorten die daardoor zijn ontstaan.

TSMC is een belangrijke toeleverancier van iPhone-maker Apple en een grote klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Naast chips voor iPhones levert het bedrijf ook halfgeleiders voor tal van producten van televisies tot auto's. Vooral in de autosector zorgt het chiptekort voor problemen bij de productie.

TSMC zag de winst in de drie maanden tot eind december met 16 procent stijgen tot 166,2 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo'n 5,2 miljard euro. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Eerder deze week maakte het bedrijf al bekend een recordomzet van ruim 438 miljard Taiwanese dollar te hebben geboekt in het vierde kwartaal.

Aanhoudende tekorten

De wereldwijde pandemie, die nu het derde jaar ingaat, heeft geleid tot aanhoudende tekorten aan halfgeleiders die worden geproduceerd door leveranciers zoals TSMC. Nu de wereldwijde chipcrisis geen tekenen van afname vertoont, draait het meest waardevolle bedrijf van Aziƫ op volle toeren en investeert het fors in nieuwe fabrieken, waaronder in Japan en de Verenigde Staten om aan de vraag te kunnen voldoen.

Volgens onderzoek van Susquehanna Financial Group zijn de levertijden voor chips in december met zes dagen gestegen tot zo'n 25,8 weken in vergelijking met november. De levertijd is daarmee het langst sinds het bedrijf in 2017 begon met het bijhouden van de gegevens.

Meer uit Financieel

Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

12 minuten geleden
Woonbond: energietoeslag bereikt niet iedereen die dit nodig heeft

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

27 minuten geleden
Zweedse autogordelmaker met Brabantse vestiging schrapt veel banen

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.

30 minuten geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

1 uur geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

1 uur geleden
Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

2 uur geleden
CNV en studentenbond willen verplichte vergoeding voor stage

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.

2 uur geleden