Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipfabrikant TSMC boekt recordwinst dankzij sterke chipvraag

Chipfabrikant TSMC boekt recordwinst dankzij sterke chipvraag

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - De Taiwanese chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) boekte in het afgelopen kwartaal een recordwinst. Net als andere sectorgenoten profiteert het bedrijf van de aanhoudende sterke wereldwijde vraag naar chips en de tekorten die daardoor zijn ontstaan.

TSMC is een belangrijke toeleverancier van iPhone-maker Apple en een grote klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Naast chips voor iPhones levert het bedrijf ook halfgeleiders voor tal van producten van televisies tot auto's. Vooral in de autosector zorgt het chiptekort voor problemen bij de productie.

TSMC zag de winst in de drie maanden tot eind december met 16 procent stijgen tot 166,2 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo'n 5,2 miljard euro. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Eerder deze week maakte het bedrijf al bekend een recordomzet van ruim 438 miljard Taiwanese dollar te hebben geboekt in het vierde kwartaal.

Aanhoudende tekorten

De wereldwijde pandemie, die nu het derde jaar ingaat, heeft geleid tot aanhoudende tekorten aan halfgeleiders die worden geproduceerd door leveranciers zoals TSMC. Nu de wereldwijde chipcrisis geen tekenen van afname vertoont, draait het meest waardevolle bedrijf van Aziƫ op volle toeren en investeert het fors in nieuwe fabrieken, waaronder in Japan en de Verenigde Staten om aan de vraag te kunnen voldoen.

Volgens onderzoek van Susquehanna Financial Group zijn de levertijden voor chips in december met zes dagen gestegen tot zo'n 25,8 weken in vergelijking met november. De levertijd is daarmee het langst sinds het bedrijf in 2017 begon met het bijhouden van de gegevens.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

54 minuten geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

1 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

1 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

2 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

2 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

3 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

3 uur geleden