Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipconcern Intel zou voor 30 miljard GlobalFoundries willen kopen

Chipconcern Intel zou voor 30 miljard GlobalFoundries willen kopen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse chipconcern Intel voert gesprekken over een overname van zijn branchegenoot GlobalFoundries in een overeenkomst ter waarde van 30 miljard dollar. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal. Het zou de grootste overname door Intel ooit zijn en het bedrijf moeten helpen om zijn positie in de wereldwijde chipmarkt te versterken.

GlobalFoundries is in handen van het staatsinvesteringsfonds Mubadala Investment van Abu Dhabi. Het bedrijf zou werken aan een beursgang in New York, maar volgens de bronnen zijn Mubadala en Intel in gesprek over een overname van GlobalFoundries. Het chipbedrijf zelf zou niet bij die onderhandelingen betrokken zijn.

Intel heeft de ambitie uitgesproken om weer de leidende speler te worden in de wereldwijde chipindustrie. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren terrein moeten prijsgeven aan rivalen zoals het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. Intel, onder leiding van topman Pat Gelsinger, heeft aangekondigd dit jaar 20 miljard dollar uit te trekken voor de bouw van twee nieuwe fabrieken in de Amerikaanse staat Arizona en wil ook meer fabrieken elders in de wereld bouwen. De marktwaarde van Intel bedraagt rond de 225 miljard dollar.

Nieuwe fabriek

GlobalFoundries maakt chips die worden ontworpen door andere bedrijven, net als TSMC. Intel wil ook sterk mee gaan doen aan die zogenoemde foundry-markt. Dergelijke chips worden bijvoorbeeld gebruikt door grote technologieconcerns als Apple, Nvidia en Amazon.

Onlangs werd nog bekend dat GlobalFoundries 4 miljard dollar uittrekt voor de bouw van een nieuwe chipfabriek in Singapore. Volgens het concern moet die nieuwe productielocatie helpen om te kunnen voldoen aan de zeer sterke vraag naar chips. GlobalFoundries gaat ook zijn vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten uitbreiden. Hier wordt voor ieder land 1 miljard dollar vrijgemaakt. Topman Tom Caulfield denkt dat de vraag naar chips de komende jaren groter zal zijn dan het aanbod.

Meer uit Financieel

Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

8 minuten geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

1 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

1 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

2 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

4 uur geleden