Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipconcern Intel omhoog op Wall Street door investeringsplannen

Chipconcern Intel omhoog op Wall Street door investeringsplannen

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Intel was woensdag een winnaar op de aandelenbeurzen in New York, dankzij de bekendmaking van investeringsplannen in de productiecapaciteit. Het aandeel van computerspellenwinkelketen GameStop, dat de laatste tijd een soort achtbaanrit op de beurs maakt, ging juist flink omlaag na tegenvallende kwartaalcijfers en de mogelijkheid van een aandelenuitgifte door de onderneming. De hoofdgraadmeters op Wall Street stonden bij opening overwegend in het groen.

Intel (plus 2,2 procent) gaat 20 miljard dollar investeren om zijn productiecapaciteit te vergroten. Daarbij worden onder meer nieuwe fabrieken gebouwd in de Amerikaanse staat Arizona. Het plan komt uit de koker van de nieuwe topman Pat Gelsinger en moet Intel helpen om beter de concurrentie aan te gaan met rivalen als het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung Technologies. Daarnaast wil Intel ook chips gaan maken die zijn ontworpen door andere bedrijven, een activiteit die foundry wordt genoemd.

GameStop ging kort na aanvang 18 procent onderuit. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een tegenvallende winst en zei dat mogelijk nieuwe aandelen in de markt kunnen worden gezet, om zo te profiteren van de enorme koersstijging van GameStop dit jaar. GameStop was veelvuldig in het nieuws vanwege een run op aandelen door particuliere beleggers na oproepen daarvoor op het internetforum Reddit.

Tesla

De Dow-Jonesindex noteerde in de openingsminuten een plus van 0,9 procent op 32.710 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,6 procent tot 3933 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq was vrijwel onveranderd op 13.016 punten.

Tesla kon eveneens op aandacht rekenen met een min van 0,9 procent. Amerikanen hebben voortaan de mogelijkheid om bij de autofabrikant af te rekenen met bitcoins, zei topman Elon Musk op Twitter. Klanten buiten de Verenigde Staten moeten nog even wachten voordat ze elektrische auto's van het merk kunnen kopen met de cryptomunt. Tesla maakte eerder dit jaar al het voornemen bekend om bitcoins te accepteren als betaalmiddel.

Luchtvaartsector

De luchtvaartsector toonde wat herstel van de forse koersverliezen van de afgelopen dagen. Zo wonnen Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines tot 4,6 procent. Dat gold ook voor de cruisemaatschappijen Royal Caribbean Cruises en Carnival, die tot 4,3 procent stegen.

Autoconcern General Motors (GM) won 0,9 procent, ondanks het nieuws dat GM de productiestop in verschillende Noord-Amerikaanse fabrieken verlengt vanwege een chiptekort.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

1 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

1 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

4 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

5 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

5 uur geleden
Berlijn en Parijs 'voor 90 procent eens' over begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.

6 uur geleden
Rechter: staking Zweeds postbedrijf tegen Tesla mag doorgaan

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.

7 uur geleden