Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipconcern Intel omhoog op Wall Street door investeringsplannen

Chipconcern Intel omhoog op Wall Street door investeringsplannen

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Intel was woensdag een winnaar op de aandelenbeurzen in New York, dankzij de bekendmaking van investeringsplannen in de productiecapaciteit. Het aandeel van computerspellenwinkelketen GameStop, dat de laatste tijd een soort achtbaanrit op de beurs maakt, ging juist flink omlaag na tegenvallende kwartaalcijfers en de mogelijkheid van een aandelenuitgifte door de onderneming. De hoofdgraadmeters op Wall Street stonden bij opening overwegend in het groen.

Intel (plus 2,2 procent) gaat 20 miljard dollar investeren om zijn productiecapaciteit te vergroten. Daarbij worden onder meer nieuwe fabrieken gebouwd in de Amerikaanse staat Arizona. Het plan komt uit de koker van de nieuwe topman Pat Gelsinger en moet Intel helpen om beter de concurrentie aan te gaan met rivalen als het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung Technologies. Daarnaast wil Intel ook chips gaan maken die zijn ontworpen door andere bedrijven, een activiteit die foundry wordt genoemd.

GameStop ging kort na aanvang 18 procent onderuit. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een tegenvallende winst en zei dat mogelijk nieuwe aandelen in de markt kunnen worden gezet, om zo te profiteren van de enorme koersstijging van GameStop dit jaar. GameStop was veelvuldig in het nieuws vanwege een run op aandelen door particuliere beleggers na oproepen daarvoor op het internetforum Reddit.

Tesla

De Dow-Jonesindex noteerde in de openingsminuten een plus van 0,9 procent op 32.710 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,6 procent tot 3933 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq was vrijwel onveranderd op 13.016 punten.

Tesla kon eveneens op aandacht rekenen met een min van 0,9 procent. Amerikanen hebben voortaan de mogelijkheid om bij de autofabrikant af te rekenen met bitcoins, zei topman Elon Musk op Twitter. Klanten buiten de Verenigde Staten moeten nog even wachten voordat ze elektrische auto's van het merk kunnen kopen met de cryptomunt. Tesla maakte eerder dit jaar al het voornemen bekend om bitcoins te accepteren als betaalmiddel.

Luchtvaartsector

De luchtvaartsector toonde wat herstel van de forse koersverliezen van de afgelopen dagen. Zo wonnen Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines tot 4,6 procent. Dat gold ook voor de cruisemaatschappijen Royal Caribbean Cruises en Carnival, die tot 4,3 procent stegen.

Autoconcern General Motors (GM) won 0,9 procent, ondanks het nieuws dat GM de productiestop in verschillende Noord-Amerikaanse fabrieken verlengt vanwege een chiptekort.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

6 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

6 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

7 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

7 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

10 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

12 uur geleden