Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven verder omhoog op Damrak door AI-optimisme

Chipbedrijven verder omhoog op Damrak door AI-optimisme

AMSTERDAM (ANP) - ASML, Besi en ASMI gingen vrijdag verder omhoog op de Amsterdamse beurs. De chipbedrijven bleven profiteren van het optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligente (AI). In de chipsector werden donderdag al forse winsten geboekt doordat de Amerikaanse chipproducent Nvidia liet weten de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks te kunnen bijbenen. Dat komt door de grote aandacht voor AI-toepassingen. Dat is goed nieuws voor ASML, dat chipmachines maakt, en toeleveranciers als ASMI en Besi.

Daarnaast blijven beleggers scherp letten op de ontwikkelingen rond het Amerikaanse schuldenplafond. Een deal tussen de Democraten en Republikeinen over de noodzakelijke verhoging van dat plafond laat nog altijd op zich wachten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde tijdens het lange weekeinde in de Verenigde Staten door te zullen werken om een akkoord te bereiken. De VS komen rond 1 juni zonder geld te zitten als het schuldenplafond niet wordt opgeschroefd.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 759,13 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 922,91 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. De hoofdindex in Londen steeg 0,5 procent, na een sterker dan verwachte toename van de Britse winkelverkopen in april.

Pakketkluisjes

ASMI, Besi en ASML wonnen tot 3 procent, na koerswinsten van tot 8,6 procent een dag eerder. Staalfabrikant ArcelorMittal stond ook in de kopgroep van de AEX, met een plus van dik 2 procent. Techinvesteerder Prosus stond onderaan, met een min van 0,6 procent.

In de MidKap won InPost 2,8 procent tot 9,67 euro. Grootaandeelhouder Advent verkoopt een belang van 15 procent in de Poolse aanbieder van pakketkluisjes voor 10 euro per aandeel aan investeringsbedrijf PPF.

Europese subsidie

Vivoryon steeg 8 procent. De biotechnoloog haalde 25 miljoen euro op met de verkoop van aandelen en heeft nu voldoende geld in kas tot de tweede helft van 2024 voor de verdere ontwikkeling van zijn kandidaatmedicijnen. Chemiebedrijf Avantium kreeg een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro en klom ruim 3 procent. Ook gamesbedrijf Azerion was opnieuw een opvallende stijger met een plus van 18 procent. Het aandeel laat de afgelopen dagen al een flinke opmars zien zonder duidelijke reden.

De euro was 1,0741 dollar waard, tegen 1,0722 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 72,18 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 76,47 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nationale-Nederlanden stapt in betaalmarkt met eigen rekeningen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar Nationale-Nederlanden wil zich in de loop van 2025 op de betaalmarkt gaan richten met eigen betaalrekeningen, heeft een woordvoerster bevestigd na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met de grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING.

16 minuten geleden
Verkoop elektrische auto's niet alleen in Nederland omlaag

BRUSSEL (ANP) - De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

20 minuten geleden
Bedrijfsinvesteringen groeien weer na forse daling

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in april 7,4 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, machines, defensiematerieel, infrastructuur, vrachtwagens, opleggers en vliegtuigen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart namen de bedrijfsinvesteringen nog met 8,6 procent af.

55 minuten geleden
Aandeel vrouwelijke ondernemers blijft steken, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en ook de komende tien jaar dreigt dit te gebeuren. Volgens de onderzoekers kunnen banken en de overheid het aandeel vrouwen helpen vergroten door meer rekening te houden met de verschillende redenen waarom mannen en vrouwen een bedrijf starten.

1 uur geleden
Consumentenvertrouwen neemt opnieuw licht af

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juni opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand net zo negatief over de economie als in mei, maar wel negatiever over de koopbereidheid.

1 uur geleden
Werkloosheid daalt licht tot 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in mei licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In mei zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. In april liep de werkloosheid nog licht op tot 3,7 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in mei wel licht toe.

1 uur geleden
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt met 3 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg aan het begin van dit jaar 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden