Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven uitblinkers op Damrak, ook metalenbedrijf AMG hoger

Chipbedrijven uitblinkers op Damrak, ook metalenbedrijf AMG hoger

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI waren donderdag uitblinkers in de AEX-index op de beurs in Amsterdam, geholpen door sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten van het Amerikaanse chipconcern Nvidia. Ook metalenspecialist AMG Critical Materials deed het uitstekend op het Damrak na een deal rond recycling van lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen van elektrische auto's.

De AEX eindigde met een plusje van 0,1 procent op 755,21 punten. De MidKap ging 0,1 procent omlaag tot 920,67 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,7 procent.

ASML, Besi en ASMI stonden bovenaan de AEX met koerswinsten tot 8,6 procent. Nvidia kan naar eigen zeggen de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks bijbenen. Door de grote aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligente (AI) moeten veel datacentra van andere chips worden voorzien en daarom schroeft Nvidia de productie van die halfgeleiders op. Dat is goed nieuws voor ASML dat chipmachines maakt en toeleveranciers als Besi en ASMI. Zij kunnen daardoor namelijk meer orders ontvangen.

Koersdaling DSM-Firmenich

Fusiebedrijf DSM-Firmenich sloot de rij bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een min van 4 procent. Het speciaalchemieconcern heeft met de verkoop van ongeveer 6,7 miljoen bestaande aandelen 733 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal worden gebruikt om de zogenoemde uitrookprocedure te financieren om de laatste aandelen DSM in handen te krijgen die nog niet zijn aangemeld onder het fusiebod.

AMG sprong bijna 9 procent omhoog in de MidKap. De metalengroep gaat lithiumzouten afnemen van een grote fabriek voor het recyclen van batterijen van het Finse energiebedrijf Fortum.

Lucas Bols

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam werd dranken- en likeurproducent Lucas Bols bijna 5 procent lager gezet door beleggers na cijfers die niet goed werden ontvangen. Onward Medical werd 11 procent meer waard, na een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarin werd gemeld dat een hersenimplantaat helpt om het loopvermogen van dwarslaesiepatiënten te herstellen.

Verder was gamesbedrijf Azerion een opvallende stijger met een plus van bijna 15 procent, zonder duidelijke reden. Op woensdag ging het aandeel al met bijna een kwart omhoog.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0722 dollar waard, tegen 1,0759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4 procent minder op 71,30 dollar. Brentolie werd 3,7 procent goedkoper op 75,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

14 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

16 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

17 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

18 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

19 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden