Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven trekken AEX uit het slop, DSM-Firmenich zakt

Chipbedrijven trekken AEX uit het slop, DSM-Firmenich zakt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak veerde donderdag weer wat op na het verlies een dag eerder. Vooral de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML lieten stevige koerswinsten zien dankzij sterke resultaten van de Amerikaanse chipproducent Nvidia. DSM-Firmenich moest het daarentegen ontgelden nadat het fusiebedrijf aandelen tegen korting verkocht om geld op te halen.

Besi en ASMI wonnen ruim 6 procent en waren daarmee veruit de sterkste stijgers bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Chipmachinemaker ASML volgde met een plus van 4,7 procent. DSM-Firmenich (min 3,7 procent) sloot de rij. Het speciaalchemieconcern heeft met de verkoop van ongeveer 6,7 miljoen bestaande aandelen 733 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal worden gebruikt om de uitrookprocedure te financieren om de laatste aandelen DSM in handen te krijgen die nog niet zijn aangemeld onder het fusiebod.

De markten bleven verder in de greep van de impasse in de Amerikaanse politiek over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Kredietbureau Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten zijn AAA-rating, de hoogste kredietbeoordeling, zal verliezen als de Amerikaanse politici niet voor 1 juni een akkoord weten te bereiken. De laatste keer dat de kredietrating van de VS werd verlaagd was in 2011. Toen verlaagde kredietbureau S&P zijn rating vanwege het gesteggel tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond.

Duitse economie

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 758,14 punten. Woensdag verloor de index nog 1,6 procent. De MidKap klom 0,2 procent tot 923,47 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

De DAX in Frankfurt daalde 0,1 procent. De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gekrompen. Eerder werd voor de periode nog een nulgroei gemeld. De belangrijkste handelspartner van Nederland laat nu twee kwartalen op rij een krimp zien en is daarmee officieel in een recessie beland.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen steeg 2,1 procent dankzij een koopadvies door Redburn. Lucas Bols 5,8 procent na tegenvallende jaarcijfers van de drankenproducent. Onward Medical werd 10 procent meer waard, na een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarin werd gemeld dat een hersenimplantaat helpt om het loopvermogen van dwarslaesiepatiënten te herstellen.

De euro was 1,0719 dollar waard, tegen 1,0759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 73,84 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 77,95 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Woonbond: senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder

AMSTERDAM (ANP) - De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

9 minuten geleden
LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

20 minuten geleden
AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

27 minuten geleden
Ford roept ruim half miljoen F-150 pick-uptrucks terug in VS

NEW YORK (ANP/DPA) - Autoproducent Ford Motor roept in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen F-150 pick-uptrucks terug vanwege een computerprobleem. Door dit euvel kan de auto onverwacht uit zichzelf terugschakelen naar de eerste versnelling. Dit kan ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het voertuig verliest, met mogelijk een ongeluk als gevolg, waarschuwt de National Highway Traffic Safety Administration.

30 minuten geleden
Van Weyenberg: snel na zomer besluit over TenneT

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) verwacht "snel na de zomer" een besluit over de financiering van TenneT, nu de verkoop van de Duitse tak van de stroomnetbeheerder is afgeketst. Dat is althans de planning op het ministerie, zei hij tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Het is aan het nieuwe kabinet om een oplossing te kiezen.

57 minuten geleden
Novo Nordisk steekt miljarden in uitbreiding medicijnproductie

BAGSVAERD (ANP/BLOOMBERG) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk steekt meer dan 4 miljard dollar in een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. De uitbreiding moet helpen om nog meer van zijn diabetes- en obesitasmedicijnen Wegovy en Ozempic te kunnen maken.

1 uur geleden
EU zegt Microsoft de wacht aan om koppelverkoop Teams

BRUSSEL (ANP) - Microsoft misbruikt zijn dominante positie om de chat- en videovergaderingssoftware Teams te slijten. Daarmee schendt het Amerikaanse bedrijf Europese regels, is de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Als Microsoft de bezwaren niet kan wegnemen, dreigen hoge boetes.

2 uur geleden