Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven stuwen AEX, SBM Offshore wint na cijfers

Chipbedrijven stuwen AEX, SBM Offshore wint na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index won donderdag licht terrein onder aanvoering van de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML. De andere Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien na een stroom van bedrijfsresultaten. Vooral in Duitsland openden veel grote bedrijven, zoals Adidas, Bayer, Lufthansa, Deutsche Post, Siemens en Zalando, de boeken. Op het Damrak werden de cijfers van maritiem dienstverlener SBM Offshore goed ontvangen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 767,73 punten na het slotrecord een dag eerder. De MidKap klom 0,1 procent tot 1068,18 punten. Parijs steeg 0,3 procent. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent na een sterker dan verwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in juni. De Londense FTSE-index daalde 0,1 procent in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England.

Besi, ASMI en ASML stonden opnieuw in de kopgroep van de AEX met winsten tot 2,1 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met een koersverlies van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft, en sloot de rij met een min van 2,5 procent. Unilever verloor 0,7 procent. Het levensmiddelenconcern heeft volgens persbureau Bloomberg het startsein gegeven voor de verkoop van grote delen van zijn theedivisie.

SBM Offshore

In de MidKap stond SBM Offshore (plus 4,1 procent) bovenaan. Volgens topman Bruno Chabas hebben alle onderdelen van de maritiem dienstverlener goede prestaties geleverd, ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronapandemie. Ook heeft SBM voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen en gaat het bedrijf eigen aandelen inkopen. Fagron was de grootste daler met een min van 3 procent. De resultaten van de toeleverancier van apotheken werden in de eerste jaarhelft gedomineerd door de coronapandemie en de nettowinst daalde met bijna 15 procent.

In Frankfurt zakte Bayer 5 procent. Het Duitse chemieconcern verhoogde zijn verwachtingen na sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor een lagere winstmarge. Ook blijven beleggers bezorgd over de schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kanker zou veroorzaken. Sportartikelenmaker Adidas, die ook met cijfers kwam, daalde 4,6 procent.

Zalando

Zalando kelderde 7,5 procent. De verlengde coronalockdowns hebben er voor gezorgd dat de webwinkel in het tweede kwartaal flink verder kon groeien. Tegelijkertijd gaf het bedrijf meer uit aan investeringen en marketing. Daardoor liep de winstmarge duidelijk terug. Siemens steeg 3,6 procent. Het Duitse industriële concern presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht en schroefde voor de derde keer op rij de winstverwachting op.

De euro was 1,1844 dollar waard, tegen 1,1839 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 68,09 dollar. Brentolie kostte ook 0,1 procent minder, op 70,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

44 minuten geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

46 minuten geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

2 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

2 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

3 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

3 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

4 uur geleden