Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven stijgen hard in lichtgroene AEX

Chipbedrijven stijgen hard in lichtgroene AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven in de Amsterdamse AEX-index behoorden donderdag tot de kopgroep. Sterke resultaten van de Taiwanese chipfabrikant TSMC zorgden ervoor dat handelaren positief waren over de hele sector. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway steeg door na het goed ontvangen handelsbericht van een dag eerder.

Chipbedrijf Besi was de grootste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam en ging haast 10 procent omhoog. Ook branchegenoot ASMI (plus 5 procent) en chipmachinemaker ASML (plus 2,9 procent) gingen mee omhoog. Just Eat Takeaway dikte 8,5 procent aan. Woensdag was dat bedrijf al 4 procent meer waard geworden.

Philips steeg 2,2 procent. Het medisch technologiebedrijf herstelde daarmee wat van de koersval van ruim 15 procent van een dag eerder. Toen was het bedrijf met een omzetwaarschuwing gekomen door chiptekorten en maakte het bekend meer geld opzij te zetten voor de kosten van een terugroepactie voor apparaten tegen slaapapneu.

Adyen

Betalingsdienstverlener Adyen was de hekkensluiter in de AEX en leverde 6 procent in. Uitzendbureau Randstad, dat te kampen had met een adviesverlaging van JPMorgan, daalde 2 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent hoger op 791,33 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 1088,63 punten. Frankfurt en Londen stegen tot 0,2 procent, de beurs in Parijs daalde 0,5 procent.

Tesco

Niet alleen in Amsterdam deden de chipbedrijven goede zaken. In Parijs won chipmaker STMicroelectronics haast 3 procent en de Duitse chipproducent Infineon steeg 2 procent.

In Londen zakten supermarktconcern Tesco en winkelketen Marks & Spencer 0,9 en bijna 8 procent. De twee Britse retailers schroefden hun winstverwachtingen op dankzij sterke kerstverkopen. Beleggers grepen de resultaten echter aan om winst te nemen in de sterk gestegen aandelen van de bedrijven.

De euro was 1,1468 dollar waard, tegen 1,1428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 82,37 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 84,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Dat meldt het bedrijf maandagochtend. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

9 minuten geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiƫle doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

38 minuten geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

48 minuten geleden
Bitcoin verder omhoog door hoop overwinning Trump

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is maandag verder gestegen tot 63.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld steeg zondag al tot boven de 60.000 dollar, na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Trump, die namens de Republikeinen kandidaat is voor de presidentsverkiezingen, staat bekend als een voorstander van cryptovaluta. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint.

49 minuten geleden
Aandacht voor aanslag op Trump en cijfers TomTom op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint. Ze verwachten onder Trump een strenger handelsbeleid, minder regelgeving en soepelere klimaatregels.

1 uur geleden
TomTom breidt samenwerking met Microsoft uit in nieuwe deal

AMSTERDAM (ANP) - TomTom gaat kaarten en verkeersinformatie leveren aan meer producten van Microsoft. De Nederlandse navigatiedienstverlener heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse techconcern die loopt tot het einde van het decennium. Ook willen de bedrijven samen nieuwe innovaties op de markt brengen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei opnieuw gekrompen na een korte opleving in april. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stond vooral de uitvoer van machines, aardgas en aardolieproducten onder druk. Ook werden minder transportmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

3 uur geleden