Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven stijgen hard in lichtgroene AEX

Chipbedrijven stijgen hard in lichtgroene AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven in de Amsterdamse AEX-index behoorden donderdag tot de kopgroep. Sterke resultaten van de Taiwanese chipfabrikant TSMC zorgden ervoor dat handelaren positief waren over de hele sector. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway steeg door na het goed ontvangen handelsbericht van een dag eerder.

Chipbedrijf Besi was de grootste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam en ging haast 10 procent omhoog. Ook branchegenoot ASMI (plus 5 procent) en chipmachinemaker ASML (plus 2,9 procent) gingen mee omhoog. Just Eat Takeaway dikte 8,5 procent aan. Woensdag was dat bedrijf al 4 procent meer waard geworden.

Philips steeg 2,2 procent. Het medisch technologiebedrijf herstelde daarmee wat van de koersval van ruim 15 procent van een dag eerder. Toen was het bedrijf met een omzetwaarschuwing gekomen door chiptekorten en maakte het bekend meer geld opzij te zetten voor de kosten van een terugroepactie voor apparaten tegen slaapapneu.

Adyen

Betalingsdienstverlener Adyen was de hekkensluiter in de AEX en leverde 6 procent in. Uitzendbureau Randstad, dat te kampen had met een adviesverlaging van JPMorgan, daalde 2 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent hoger op 791,33 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 1088,63 punten. Frankfurt en Londen stegen tot 0,2 procent, de beurs in Parijs daalde 0,5 procent.

Tesco

Niet alleen in Amsterdam deden de chipbedrijven goede zaken. In Parijs won chipmaker STMicroelectronics haast 3 procent en de Duitse chipproducent Infineon steeg 2 procent.

In Londen zakten supermarktconcern Tesco en winkelketen Marks & Spencer 0,9 en bijna 8 procent. De twee Britse retailers schroefden hun winstverwachtingen op dankzij sterke kerstverkopen. Beleggers grepen de resultaten echter aan om winst te nemen in de sterk gestegen aandelen van de bedrijven.

De euro was 1,1468 dollar waard, tegen 1,1428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 82,37 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 84,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

2 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

7 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

8 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

8 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

9 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

10 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

10 uur geleden