Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven opnieuw onderuit in rode AEX, Shell aan kop

Chipbedrijven opnieuw onderuit in rode AEX, Shell aan kop

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en Besi gingen dinsdag opnieuw onderuit op de Amsterdamse beurs. Ook sectorgenoot ASMI moest het ontgelden ondanks de positieve boodschap die de chiptoeleverancier tijdens zijn beleggersdag gaf. De sterk in waarde gestegen chip- en techbedrijven kampen echter met de oplopende rentes op de financiële markten. Een hogere rente wordt als ongunstig beschouwd voor de winstgevendheid van deze bedrijven. Olie- en gasconcern Shell bleef juist profiteren van de sterke stijging van de prijzen van olie en gas.

ASML, dat woensdag een beleggersdag houdt, en Besi stonden onderaan in de AEX met minnen van 5,8 en 4,5 procent. ASMI zakte 4,3 procent, ondanks dat de chiptoeleverancier de orderontvangst in het derde kwartaal aanzienlijk hoger ziet uitkomen dan eerder gedacht. ASMI profiteert van de wereldwijde chiptekorten en de omvangrijke investeringsplannen van grote chipproducenten om die tekorten tegen te gaan en rekent voor de komende jaren op een flinke groei.

Ook elders in Europa stonden de chipfondsen duidelijk onder druk. Zo verloor het Duitse Infineon meer dan 4 procent in Frankfurt en STMicroelectronics leverde 4,7 procent in Parijs in.

Shell

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,5 procent in het rood op 777,14 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 1069,72 punten. Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,6 procent.

Shell (plus 2,6 procent) ging aan kop in de AEX. Maandag won het aandeel al bijna 5 procent. Op de oliemarkt kostte een vat Brentolie 0,9 procent meer op 80,25 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2018. De olieprijzen lopen op door de sterke vraag vanwege het herstel van de coronacrisis. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 76,31 dollar. Kenners denken dat de olieprijzen nog verder kunnen gaan stijgen.

Olieprijzen

De stijgende olieprijzen gaan hand in hand met de sterk opgelopen gasprijzen, die in Europa nieuwe recordniveaus bereikten. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over gastekorten in de winter. In grote delen van China is al sprake van een stroomtekort en heeft de overheid maatregelen genomen om de stroomlevering aan huishoudens te garanderen. Ook schroefden banken als Goldman Sachs en Nomura hun groeiverwachtingen voor de Chinese economie terug vanwege de stroomtekorten in het land.

De euro was 1,1675 dollar waard tegen 1,1702 dollar een dag eerder.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

BRUSSEL (ANP) - De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland gaan volgende week verder in Londen. Volgens bronnen rond de Britse onderhandelaars waren de gesprekken in Brussel deze week constructief en is er op sommige punten toenadering gekomen. "Maar de waarheid is dat er op de belangrijke punten nog grote verschillen zijn." De Britten geven aan dat er snel een doorbraak moet komen.

2 uur geleden
Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse veestapel moet aanzienlijk kleiner worden om de klimaatdoelen te halen. Dat staat in een rapport van een adviesorgaan aan de Vlaamse regering dat persbureau Belga inzag. Net als in Nederland ligt een reductie van de veestapel echter politiek gevoelig.

14 uur geleden
Singapore eist vaccinatie of negatieve test voor toegang tot werk

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore laat vanaf volgend jaar alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld van corona vrijelijk toe tot hun werkplaats. Mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn, zullen zich dan dagelijks moeten laten testen om aan te tonen dat ze het virus niet hebben.

14 uur geleden
Oliestaat Saudi-Arabië wil in 2060 klimaatneutraal zijn

RIYADH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Saudi-Arabië is in 2060 CO2-neutraal. De grootste olie-exporteur ter wereld deed de toezegging tijdens de opening van een klimaatconferentie in hoofdstad Riyadh. Om dat te bereiken wil het land onder meer hernieuwbare energie gaan opwekken en bomen planten.

15 uur geleden
Snap en Intel grote verliezers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Socialmediabedrijf Snap en chipfabrikant Intel waren vrijdag grote verliezers op de beurzen in New York. Beleggers waren niet blij met aankondigingen die de bedrijven deden bij hun kwartaalberichten. De stemming onder Amerikaanse beleggers was over de gehele linie niet al te best. Dat kwam door opmerkingen van centralebankhoofd Jerome Powell. Hij uitte zijn zorgen over de hoge inflatie. Die houdt waarschijnlijk wat langer aan dan eerder gedacht, al gaat het volgens de voorzitter van de Federal Reserve wel nog steeds om een tijdelijk fenomeen.

1 dag geleden
Klokkenluider Liboraffaire krijgt beloning van bijna 200 miljoen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een klokkenluider die belangrijke informatie heeft verstrekt over de Liboraffaire heeft van Amerikaanse toezichthouders een beloning gekregen van bijna 200 miljoen dollar, omgerekend bijna 172 miljoen euro. Volgens de zogeheten Commodity Futures Trading Commission (CFTC) gaat het om de hoogste beloning ooit voor iemand die een tip gaf aan de autoriteiten over ongeoorloofd handelen van banken.

1 dag geleden
Citigroup laat rol bij tegengaan rassenongelijkheid onderzoeken

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse bank Citigroup laat onderzoek doen naar de eigen rol in het tegengaan van rassenongelijkheid en de financiële mogelijkheden die het concern biedt voor niet-witte gemeenschappen. Het is de eerste grote bank op Wall Street die heeft ingestemd met een dergelijke stap.

1 dag geleden