Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven opnieuw onderuit in rode AEX, Shell aan kop

Chipbedrijven opnieuw onderuit in rode AEX, Shell aan kop

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en Besi gingen dinsdag opnieuw onderuit op de Amsterdamse beurs. Ook sectorgenoot ASMI moest het ontgelden ondanks de positieve boodschap die de chiptoeleverancier tijdens zijn beleggersdag gaf. De sterk in waarde gestegen chip- en techbedrijven kampen echter met de oplopende rentes op de financiƫle markten. Een hogere rente wordt als ongunstig beschouwd voor de winstgevendheid van deze bedrijven. Olie- en gasconcern Shell bleef juist profiteren van de sterke stijging van de prijzen van olie en gas.

ASML, dat woensdag een beleggersdag houdt, en Besi stonden onderaan in de AEX met minnen van 5,8 en 4,5 procent. ASMI zakte 4,3 procent, ondanks dat de chiptoeleverancier de orderontvangst in het derde kwartaal aanzienlijk hoger ziet uitkomen dan eerder gedacht. ASMI profiteert van de wereldwijde chiptekorten en de omvangrijke investeringsplannen van grote chipproducenten om die tekorten tegen te gaan en rekent voor de komende jaren op een flinke groei.

Ook elders in Europa stonden de chipfondsen duidelijk onder druk. Zo verloor het Duitse Infineon meer dan 4 procent in Frankfurt en STMicroelectronics leverde 4,7 procent in Parijs in.

Shell

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,5 procent in het rood op 777,14 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 1069,72 punten. Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,6 procent.

Shell (plus 2,6 procent) ging aan kop in de AEX. Maandag won het aandeel al bijna 5 procent. Op de oliemarkt kostte een vat Brentolie 0,9 procent meer op 80,25 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2018. De olieprijzen lopen op door de sterke vraag vanwege het herstel van de coronacrisis. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 76,31 dollar. Kenners denken dat de olieprijzen nog verder kunnen gaan stijgen.

Olieprijzen

De stijgende olieprijzen gaan hand in hand met de sterk opgelopen gasprijzen, die in Europa nieuwe recordniveaus bereikten. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over gastekorten in de winter. In grote delen van China is al sprake van een stroomtekort en heeft de overheid maatregelen genomen om de stroomlevering aan huishoudens te garanderen. Ook schroefden banken als Goldman Sachs en Nomura hun groeiverwachtingen voor de Chinese economie terug vanwege de stroomtekorten in het land.

De euro was 1,1675 dollar waard tegen 1,1702 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

FNV: veel vakantieparken in gevaar door personeelstekort

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de campings, vakantieparken en buitensportbedrijven in Nederland kampt met personeelstekorten. Zo'n 30 procent van de werkgevers geeft aan dat dit de toekomst van hun bedrijf in gevaar brengt, meldt FNV Recreatie na onderzoek.

1 uur geleden
Olieconcern ExxonMobil stijgt op licht herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - ExxonMobil behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het Amerikaanse olieconcern zijn aandeleninkoopprogramma zal opschroeven tot 50 miljard dollar. ExxonMobil, dat afgelopen kwartaal de hoogste winst boekte in zijn 152-jarige bestaan, kondigde eerder al aan de aandeelhouders te belonen door voor 30 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

1 uur geleden
Schiphol kocht al voor miljoenen stikstofruimte van boeren op

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol heeft voor in totaal meer dan 16 miljoen euro stikstofrechten opgekocht van boerenbedrijven. Een deel van deze bedrijven zijn daarbij volledig uitgekocht, van een ander deel enkel de rechten om stikstof uit te stoten. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving van RTL Nieuws.

1 uur geleden
Staking journalisten van krant The New York Times

NEW YORK (ANP/AFP) - Meer dan duizend journalisten, redacteuren en andere werknemers van de Amerikaanse krant The New York Times hebben het werk voor 24 uur neergelegd om eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Het is volgens de vakbond NewsGuild of New York voor het eerst in meer dan veertig jaar dat een grote staking plaatsvindt bij de bekende krant.

2 uur geleden
Huizenprijzen dalen volgens ING volgend jaar met 2,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - Woningen worden volgend jaar gemiddeld 2,5 procent goedkoper, denken economen van ING. Dat komt vooral doordat de rentes stijgen, waardoor huizenkopers minder kunnen lenen voor de aanschaf van een woning. Eerder voorspelden kenners van ABN AMRO al een even harde daling van de huizenprijzen in 2023.

2 uur geleden
Brussel belooft snel goedkeuring voor landbouwsubsidies Nederland

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie keurt de nieuwe ronde van Europese miljardensubsidies voor Nederlandse boeren eerdaags goed. Dat gebeurt waarschijnlijk dinsdag, verzekert een woordvoerder.

3 uur geleden
Doel windmolens en zonnepanelen in zicht, maar PBL ziet stagnatie

DEN HAAG (ANP) - Het aantal windmolens en zonnepanelen op land groeit nog steeds snel genoeg om het doel voor 2030 te halen. Tegelijkertijd ziet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het uitwerken van nieuwe plannen voor het opwekken van duurzame stroom op land "stagneert".

3 uur geleden