Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

De toonaangevende AEX-index sloot met een klein verlies van 0,1 procent op 770,61 punten. De MidKap moest de winst van eerder op de dag inleveren en eindigde 0,5 procent lager op 861,37 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt eindigde een fractie hoger.

Beleggers in Europa deden het voorzichtig aan na de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

Banenrapport

Powell verklaarde in een speech in Atlanta na het slot van de Europese beurshandel dat de rente in de Verenigde Staten "ver in restrictief terrein is". Op de financiële markten wordt in toenemende mate verwacht dat de Fed in maart al kan gaan beginnen met het verlagen van de rente.

Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. Dat rapport is van groot belang voor het rentebeleid van de Fed. Bij een sterk afkoelende arbeidsmarkt kan de centrale bank eerder geneigd zijn om de rente te verlagen om zo de economie te stimuleren.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 3,4 procent. De onderneming heeft de samenwerking met zijn Zweedse branchegenoot Klarna verlengd en verder uitgebreid. Ook informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 2 procent) was gewild. Beleggingsbedrijf Dreyfus International Stock Fund heeft een belang genomen in Wolters Kluwer. Chemicaliëndistributeur IMCD zakte 1 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JPMorgan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend met 0,6 procent tot 73,64 dollar en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 78,57 dollar per vat. De euro was 1,0819 dollar waard, tegen 1,0883 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag.

Meer uit Financieel

Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

5 minuten geleden
Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

48 minuten geleden
Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

1 uur geleden
Kendrion merkt zwakkere industriële activiteit Duitsland en China

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de afzwakking van de industrie in Duitsland en ook in China. Het beursgenoteerde concern is namelijk een toeleverancier aan Duitse en Chinese industrie- en autobedrijven. Door de afkoelende wereldeconomie staat de industriële bedrijvigheid in die landen onder druk.

2 uur geleden
Datingapp Bumble schrapt een derde van banen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Datingapp Bumble schrapt wereldwijd bijna een op de drie banen. Het bedrijf wil de afdelingen voor technologische ontwikkeling en nieuwe producten op minder verschillende plekken laten werken. Daardoor kan Bumble efficiënter werken, verwacht topvrouw Lidiane Jones. In totaal gaan zo'n 350 banen verloren.

2 uur geleden
Aandacht voor ASMI en Thuisbezorgd-moederbedrijf op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. ASMI heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren. Over heel 2023 wist ASMI de winst bijna te verdubbelen.

2 uur geleden
Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

2 uur geleden