Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven in kopgroep groene AEX, Philips verder omlaag

Chipbedrijven in kopgroep groene AEX, Philips verder omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging dinsdag licht vooruit. Vooral de chip- en technologiebedrijven werden opgepikt in navolging van de sterke koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. Het aandeel Philips ging verder omlaag. Het zorgtechnologieconcern gaf maandag al een winstalarm vanwege problemen in de toeleveringsketen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 799,69 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 1071,58 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen bleven vrijwel vlak.

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, ging aan kop bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een winst van 2,2 procent. Fintechbedrijf Adyen volgde met een plus van 1,9 procent. De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI wonnen tot 1,3 procent. Philips sloot de rij met een min van 1,4 procent. Het zorgtechnologieconcern verloor een dag eerder al dik 3 procent na een verlaging van de verwachtingen voor het gehele jaar.

CM.com

Op de lokale Amsterdamse markt verloor CM.com ruim 2 procent. Het mobiele betaal- en communicatieplatform verkocht afgelopen kwartaal meer tickets voor musea en theaters door de heropening daarvan. De hoeveelheid werk voor het helpen bij coronatest- en vaccinatieafspraken viel wel terug.

Software AG kelderde 9 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker verlaagde de groeiverwachtingen voor zijn digitale divisie. Delivery Hero won 1,1 procent. De Duitse maaltijdbezorger investeert honderden miljoenen dollars in de supersnelle boodschappenbezorgdienst Gorillas, die ook in Nederland actief is.

Tele2

In Stockholm zakte het Zweedse telecomconcern Tele2 2,7 procent na tegenvallende kwartaalresultaten. Ericsson verloor 3 procent. De Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het bedrijf deed goede zaken met de verkoop van 5G-apparatuur in onder meer Noord-Amerika en Europa. In China viel de omzet wel flink terug. Ericsson had al gewaarschuwd dat het verbod op het gebruik van Chinese apparatuur in Zweden zou kunnen leiden tot vergeldingen van Beijing. Ook kampte het bedrijf aan het einde van het kwartaal met problemen in de aanvoerketen.

De euro was 1,1648 dollar waard, tegen 1,1606 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 83,01 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 84,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

IMF-baas prijst China om versoepelen coronabeleid

HAUNGSHAN (ANP/AFP) - China oogst lof van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het versoepelen van zijn coronabeleid. Die nieuwe koers van de regering onder president Xi Jinping valt waarschijnlijk gunstig uit voor de groei van 's werelds op een na grootste economie, stelde IMF-baas Kristalina Georgieva.

38 minuten geleden
WSJ: Foxconn-oprichter zette China aan tot coronaversoepelingen

ZHENGZHOU (ANP) - Een brief van de Chinese iPhone-producent Foxconn aan de Chinese overheid zou weleens een doorslaggevende rol gespeeld kunnen hebben bij het versoepelen van de coronamaatregelen in China. Dat melden ingewijden aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ). In de brief waarschuwt de oprichter van Foxconn Terry Gou de overheid dat die maatregelen de positie van China in de wereldeconomie schaden.

40 minuten geleden
Vrouwen klagen Twitter aan om mogelijk seksisme bij massaontslag

SAN FRANCISCO (ANP) - Het massaontslag bij Twitter raakte vrouwelijke medewerkers onevenredig hard, stellen voormalige personeelsleden. Ze hebben het door Elon Musk opgekochte en geleide bedrijf voor de rechtbank in San Francisco gesleept, omdat discriminatie op basis van sekse verboden is.

41 minuten geleden
Just Eat Takeaway en Prosus koplopers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht vooruit onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. De stemming op de beurs werd gesteund door het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt nog gewacht op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

48 minuten geleden
Chipbedrijven en fabrieksprijzen VS centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de tech- en chipbedrijven, na het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt gelet op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

2 uur geleden
Rabobank: supermarktprijzen zullen komende maanden verder stijgen

UTRECHT (ANP) - Door stijgende verkoopprijzen bij Nederlandse producenten denkt de Rabobank dat er voorlopig geen einde komt aan prijsstijgingen in supermarkten. "Het lijken net als vorig jaar verhitte prijsonderhandelingen te worden deze wintermaanden", stelt Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen.

2 uur geleden
Sony stijgt op hogere Japanse beurs, Hongkong zet opmars voort

JAPAN (ANP) - Sony behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC de miljardenovername van gamesbedrijf Activision Blizzard door Xbox-maker Microsoft wil tegenhouden. Microsoft liet in januari weten de uitgever van populaire videogames als Call of Duty en World of Warcraft te willen kopen voor 69 miljard dollar. De FTC vreest echter dat Microsoft concurrerende speluitgevers zal uitsluiten van zijn spelcomputer Xbox.

3 uur geleden