Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven in kopgroep groene AEX, Philips verder omlaag

Chipbedrijven in kopgroep groene AEX, Philips verder omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging dinsdag licht vooruit. Vooral de chip- en technologiebedrijven werden opgepikt in navolging van de sterke koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. Het aandeel Philips ging verder omlaag. Het zorgtechnologieconcern gaf maandag al een winstalarm vanwege problemen in de toeleveringsketen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 799,69 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 1071,58 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen bleven vrijwel vlak.

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, ging aan kop bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een winst van 2,2 procent. Fintechbedrijf Adyen volgde met een plus van 1,9 procent. De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI wonnen tot 1,3 procent. Philips sloot de rij met een min van 1,4 procent. Het zorgtechnologieconcern verloor een dag eerder al dik 3 procent na een verlaging van de verwachtingen voor het gehele jaar.

CM.com

Op de lokale Amsterdamse markt verloor CM.com ruim 2 procent. Het mobiele betaal- en communicatieplatform verkocht afgelopen kwartaal meer tickets voor musea en theaters door de heropening daarvan. De hoeveelheid werk voor het helpen bij coronatest- en vaccinatieafspraken viel wel terug.

Software AG kelderde 9 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker verlaagde de groeiverwachtingen voor zijn digitale divisie. Delivery Hero won 1,1 procent. De Duitse maaltijdbezorger investeert honderden miljoenen dollars in de supersnelle boodschappenbezorgdienst Gorillas, die ook in Nederland actief is.

Tele2

In Stockholm zakte het Zweedse telecomconcern Tele2 2,7 procent na tegenvallende kwartaalresultaten. Ericsson verloor 3 procent. De Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het bedrijf deed goede zaken met de verkoop van 5G-apparatuur in onder meer Noord-Amerika en Europa. In China viel de omzet wel flink terug. Ericsson had al gewaarschuwd dat het verbod op het gebruik van Chinese apparatuur in Zweden zou kunnen leiden tot vergeldingen van Beijing. Ook kampte het bedrijf aan het einde van het kwartaal met problemen in de aanvoerketen.

De euro was 1,1648 dollar waard, tegen 1,1606 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 83,01 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 84,81 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Nieuwe ronde metaalstakingen aanstaande

UTRECHT (ANP) - In de metaalsector is een nieuwe stakingsronde in de maak. Volgens vakbond FNV zal personeel van verschillende bedrijven in de regio Arnhem, Nijmegen en rond Hengelo op vrijdag 10 december het werk neerleggen in een roep om betere arbeidsvoorwaarden als onderdeel van een nieuwe cao. Een dag eerder wordt weer in de regio Eindhoven gestaakt.

10 minuten geleden
Studie: Chinese chiptechnologie vormt veiligheidsrisico voor EU

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De snelle vooruitgang van China op het gebied van halfgeleidertechnologie vormt een veiligheidsrisico voor Europa. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat woensdag in Berlijn wordt gepresenteerd. Volgens het rapport moeten de Europese overheden ingrijpende wijzigingen doorvoeren in hun plannen om de chipindustrie verder uit te bouwen.

1 uur geleden
Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, is bezorgd over commerciële partijen die goedkope sociale huurwoningen bouwen, waar dit eerder door corporaties werd gedaan. Aedes denkt dat het aantal echte sociale huurwoningen daardoor langzaam maar zeker afneemt. Volgens Aedes zijn die private partijen aan minder regels gebonden voor toewijzing van sociale huurwoningen dan corporaties en schuiven die commerciële partijen na tien of vijftien jaar de woningen vaak door naar de vrije huursector.

1 uur geleden
Fintechbedrijf Adyen aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Fintechbedrijf Adyen was woensdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index, die licht omhoog ging na de koerssprong van 3,5 procent een dag eerder. Ook de stemming op de andere Europese beursvloeren was overwegend positief. Beleggers lijken zich steeds minder zorgen te maken over de economische impact van de Omikron-variant.

1 uur geleden
Vakbonden klagen bij Inspectie SZW over kantoorplicht Nouryon

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VMHP hebben een klacht ingediend bij de Inspectie SZW tegen Nouryon. Kantoorpersoneel van het chemiebedrijf zou verplicht drie dagen per week naar kantoor moeten komen. Dit druist in tegen het huidige overheidsadvies over thuiswerk om de coronacrisis te bezweren.

1 uur geleden
Kruidvat opent nieuwe distributiecentrum in Oosterhout

RENSWOUDE (ANP) - Drogisterijketen Kruidvat opent komend voorjaar een nieuw distributiecentrum in het Brabantse Oosterhout. Vanuit de nieuwe vestiging zullen zo'n vierhonderd winkels in het zuiden van Nederland en in België worden bevoorraad.

1 uur geleden
Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken woensdag hoger aan de nieuwe handelsdag te beginnen. De Omikron-variant van het coronavirus blijft het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. In Amsterdam is de blik van beleggers onder andere gericht op ASR. De verzekeraar verliest later deze maand zijn plek in de AEX-index.

2 uur geleden