Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven in kopgroep groene AEX, Philips verder omlaag

Chipbedrijven in kopgroep groene AEX, Philips verder omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging dinsdag licht vooruit. Vooral de chip- en technologiebedrijven werden opgepikt in navolging van de sterke koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. Het aandeel Philips ging verder omlaag. Het zorgtechnologieconcern gaf maandag al een winstalarm vanwege problemen in de toeleveringsketen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 799,69 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 1071,58 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen bleven vrijwel vlak.

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, ging aan kop bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een winst van 2,2 procent. Fintechbedrijf Adyen volgde met een plus van 1,9 procent. De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI wonnen tot 1,3 procent. Philips sloot de rij met een min van 1,4 procent. Het zorgtechnologieconcern verloor een dag eerder al dik 3 procent na een verlaging van de verwachtingen voor het gehele jaar.

CM.com

Op de lokale Amsterdamse markt verloor CM.com ruim 2 procent. Het mobiele betaal- en communicatieplatform verkocht afgelopen kwartaal meer tickets voor musea en theaters door de heropening daarvan. De hoeveelheid werk voor het helpen bij coronatest- en vaccinatieafspraken viel wel terug.

Software AG kelderde 9 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker verlaagde de groeiverwachtingen voor zijn digitale divisie. Delivery Hero won 1,1 procent. De Duitse maaltijdbezorger investeert honderden miljoenen dollars in de supersnelle boodschappenbezorgdienst Gorillas, die ook in Nederland actief is.

Tele2

In Stockholm zakte het Zweedse telecomconcern Tele2 2,7 procent na tegenvallende kwartaalresultaten. Ericsson verloor 3 procent. De Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het bedrijf deed goede zaken met de verkoop van 5G-apparatuur in onder meer Noord-Amerika en Europa. In China viel de omzet wel flink terug. Ericsson had al gewaarschuwd dat het verbod op het gebruik van Chinese apparatuur in Zweden zou kunnen leiden tot vergeldingen van Beijing. Ook kampte het bedrijf aan het einde van het kwartaal met problemen in de aanvoerketen.

De euro was 1,1648 dollar waard, tegen 1,1606 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 83,01 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 84,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

31 minuten geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

39 minuten geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

1 uur geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

2 uur geleden
Beleggers verwerken opmerkingen Fed-voorzitter Powell over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag met winst te gaan openen. Beleggers in Europa kauwen na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande krijgt onverwacht langer de tijd om met een reddingsplan te komen. De rechter in Hongkong stelde een deadline daarvoor maandag uit tot 29 januari. De onderneming kwam eind 2021 in de problemen door hoge schulden en dreigde met een bankroet voor een schokgolf op de financiƫle markten te zorgen. Evergrande werd daarmee het symbool van de vastgoedcrisis in China.

2 uur geleden