Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven in belangstelling op Damrak na recordwinst TSMC

Chipbedrijven in belangstelling op Damrak na recordwinst TSMC

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven als Besi, ASMI en ASML staan donderdag in de belangstelling op de beurs in Amsterdam vanwege de recordwinst van het grote chipconcern TSMC. Verder zullen beleggers waarschijnlijk nakauwen op de Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag naar buiten kwamen.

De sterke resultaten van TSMC lieten zien dat de belangrijke toeleverancier van iPhonemaker Apple duidelijk de wind in de zeilen heeft door de aanhoudende sterke wereldwijde vraag naar chips en de tekorten die daardoor zijn ontstaan. TSMC wordt op de markten doorgaans beschouwd als een goede graadmeter voor de perspectieven van de chipsector. Het is ook een grote klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

Verder heeft Intertrust een kijkje in de boeken gegeven. De financieel dienstverlener wordt binnenkort overgenomen door het Amerikaanse trustkantoor CSC. Bij zijn handelsupdate stelde Intertrust dat de transactie met CSC verloopt zoals gepland.

Herstel Philips

Ook gaat de aandacht uit naar Philips dat mogelijk wat herstel toont na het koersverlies van wel 15,4 procent op woensdag. Beleggers schrokken toen flink omdat het medisch technologiebedrijf honderden miljoenen euro's extra opzij moet leggen voor de terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten. Daarnaast gaf Philips een omzetwaarschuwing.

Financieel directeur Frans den Houter van bouwer BAM mag op voor een tweede termijn bij het bedrijf, zo maakte BAM bekend. Zijn herbenoeming is nog wel afhankelijk van de goedkeuring van aandeelhouders.

De AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met verliezen te openen. Op de aandelenbeurzen in Aziƫ was het sentiment donderdag eveneens overwegend negatief.

Stijging prijzen

De Amerikaanse inflatiecijfers wezen op de sterkste stijging van de prijzen sinds 1982. Ook in Europa is de inflatie de laatste tijd sterk opgelopen. Daardoor lijkt het steeds aannemelijker te worden dat centrale banken moeten ingrijpen door te stoppen met hun voor beleggers gunstige steunbeleid. In de Verenigde Staten lijkt een snelle verhoging van de rente daarbij aanstaande.

De euro was 1,1441 dollar waard, tegen 1,1428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 82,37 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper op 84,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

23 minuten geleden
Boeing licht hoger op afwachtend Wall Street na koopadvies

NEW YORK (ANP) - Boeing is dinsdag met een kleine winst begonnen aan een nieuwe sessie op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van investeringsbank RBC Capital Markets en werd 0,5 procent hoger gezet. De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend. Beleggers wachten vooral op nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

1 uur geleden
Evenveel pinbetalingen tijdens koopjesdagen als vorig jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal pinbetalingen aan de winkelkassa's van Black Friday tot en met Cyber Monday is dit jaar hetzelfde als vorig jaar, meldt Betaalvereniging Nederland. Dit jaar werden tijdens deze vier dagen naar schatting 66,5 miljoen pinbetalingen verwerkt voor een totaalbedrag van ongeveer 1,86 miljard euro.

1 uur geleden
Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

2 uur geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

3 uur geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

3 uur geleden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

4 uur geleden