Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven houden AEX-index op winst

Chipbedrijven houden AEX-index op winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met winst gesloten. In de leidende index was een hoofdrol weggelegd voor de chipsector met winsten voor chipbedrijven BE Semiconductor, ASM International en chipmachinemaker ASML. Dat gebeurde daags nadat de grote chipmaker Intel met cijfers kwam. Vooral het opschroeven van de omzetverwachting voor het hele jaar door de Amerikanen zorgde voor optimisme over de sector.

Staalconcern ArcerlorMittal was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,9 procent op de voet gevolgd door ASMI, dat 2,6 procent aan beurswaarde won. Besi (plus 2,4 procent) en ASML (plus 1,9 procent) deden daar niet veel voor onder. Het aandeel Intel ging op de beurs in New York overigens hard omlaag. Dat kwam vooral door tegenvallende verwachtingen op de kortere termijn.

Uitzender Randstad was de sterkste daler in de AEX-index met een verlies van 1,5 procent. Een dag eerder sloot het concern ook al in het rood. De kwartaalupdate van Randstad donderdag maakte weinig indruk.

MidKap

De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 715,77 punten. De MidKap sloot 0,4 procent lager op 1029,01 punten. Londen, Parijs en Frankfurt gingen met kleine minnen de handel uit.

Het Spaanse investeringsplatform Allfunds sloot bij zijn debuut een vijfde boven de introductieprijs van 11,50 euro per aandeel. Bij de beursgang in Amsterdam verkochten bestaande aandeelhouders zoals BNP Paribas en Credit Suisse stukken aan grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.

Basic-Fit

Basic-Fit (plus 4,5 procent) was koploper in de MidKap. De fitnessketen haalde 204 miljoen euro op. Dit extra geld kan het bedrijf goed gebruiken. Door de gedwongen sluiting van de sportscholen kwam er in de afgelopen maanden nog amper geld binnen.

Bij de kleinere bedrijven zakte Wereldhave 2,1 procent. Het vastgoedfonds zag de huurinkomsten dalen door de lockdownmaatregelen.

Markit

Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek verder dat de economische bedrijvigheid in de eurozone in april is aangetrokken tot het hoogste niveau in negen maanden. De industrie liet een recordgroei zien en ook in de dienstensector was sinds lange tijd sprake van lichte groei.

De euro stond op 1,2060 dollar, tegen 1,2018 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 62,11 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 65,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

15 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

16 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

18 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

19 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

19 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

20 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

20 uur geleden