Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven helpen AEX-index aan winst

Chipbedrijven helpen AEX-index aan winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag met een kleine winst de dag uitgegaan. Chipbedrijven als Besi, ASML en ASMI voerden de stijgers in de Amsterdamse hoofdindex aan. Verder verwerkten belegger in Amsterdam updates van onder meer TKH en CTP. Elders in Europa lieten de beurzen een wisselend beeld zien.

De AEX sloot 0,1 procent in de plus op 827,57 punten. De MidKap daalde juist 1 procent en eindigde op een stand van 1081,40 punten. De beurzen van Frankfurt en Parijs gingen tot 0,1 procent vooruit. De FTSE in Londen daalde 0,5 procent. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is tot het hoogste niveau in tien jaar gestegen. Daarmee neemt de druk verder toe op de Britse centrale bank om de steunmaatregelen voor de economie af te bouwen.

De hoofdindex op Beursplein 5 werd aangevoerd door Besi, dat 2 procent hoger werd gezet. Ook ASML (plus 1,6 procent) en ASMI (plus 0,9 procent) stonden in de kopgroep. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield stond helemaal onderaan met een min van 4,3 procent vanwege de aangescherpte coronamaatregelen in steeds meer Europese landen. Ook Heineken (min 2,2 procent), deelde in de malaise.

Beleggersdag

In de MidKap was TKH (plus 2,4 procent) de grootste stijger. Het techbedrijf hield een beleggersdag en gaf aan te mikken op een omzet van meer dan 2 miljard euro in 2025. Maritiem dienstverlener SBM Offshore won 1,6 procent na een opdracht van ExxonMobil voor een productieschip voor oliewinning. InPost kelderde meer dan 13 procent. Het pakketkluisjesbedrijf sprak van goede prestaties in het derde kwartaal, maar verlaagde haar prognoses vanwege de verwachting dat we minder online gaan winkelen.

Logistiek vastgoedfonds CTP kwam met cijfers en zag de winst bijna verdubbelen. Het bedrijf denkt te kunnen blijven groeien en de winstmarges in stand te houden. Desondanks zetten beleggers het aandeel 2,1 procent lager. TomTom steeg ruim 9 procent na een reeks tweets over het aannemen van Europese regels over technologie die te snel rijden moet tegengaan. Daar zou de navigatiedienstverlener van kunnen profiteren.

Siemens Healthineers

In Frankfurt won de producent van medische apparatuur Siemens Healthineers 5,6 procent na een verhoging van de financiële voordelen uit de overname van het Amerikaanse Varian Medical Systems.

De euro was 1,1310 dollar waard, tegen 1,1338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 79,32 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 81,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

2 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

3 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

3 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

4 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

6 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

7 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

7 uur geleden