Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven helpen AEX-index aan winst

Chipbedrijven helpen AEX-index aan winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag met een kleine winst de dag uitgegaan. Chipbedrijven als Besi, ASML en ASMI voerden de stijgers in de Amsterdamse hoofdindex aan. Verder verwerkten belegger in Amsterdam updates van onder meer TKH en CTP. Elders in Europa lieten de beurzen een wisselend beeld zien.

De AEX sloot 0,1 procent in de plus op 827,57 punten. De MidKap daalde juist 1 procent en eindigde op een stand van 1081,40 punten. De beurzen van Frankfurt en Parijs gingen tot 0,1 procent vooruit. De FTSE in Londen daalde 0,5 procent. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is tot het hoogste niveau in tien jaar gestegen. Daarmee neemt de druk verder toe op de Britse centrale bank om de steunmaatregelen voor de economie af te bouwen.

De hoofdindex op Beursplein 5 werd aangevoerd door Besi, dat 2 procent hoger werd gezet. Ook ASML (plus 1,6 procent) en ASMI (plus 0,9 procent) stonden in de kopgroep. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield stond helemaal onderaan met een min van 4,3 procent vanwege de aangescherpte coronamaatregelen in steeds meer Europese landen. Ook Heineken (min 2,2 procent), deelde in de malaise.

Beleggersdag

In de MidKap was TKH (plus 2,4 procent) de grootste stijger. Het techbedrijf hield een beleggersdag en gaf aan te mikken op een omzet van meer dan 2 miljard euro in 2025. Maritiem dienstverlener SBM Offshore won 1,6 procent na een opdracht van ExxonMobil voor een productieschip voor oliewinning. InPost kelderde meer dan 13 procent. Het pakketkluisjesbedrijf sprak van goede prestaties in het derde kwartaal, maar verlaagde haar prognoses vanwege de verwachting dat we minder online gaan winkelen.

Logistiek vastgoedfonds CTP kwam met cijfers en zag de winst bijna verdubbelen. Het bedrijf denkt te kunnen blijven groeien en de winstmarges in stand te houden. Desondanks zetten beleggers het aandeel 2,1 procent lager. TomTom steeg ruim 9 procent na een reeks tweets over het aannemen van Europese regels over technologie die te snel rijden moet tegengaan. Daar zou de navigatiedienstverlener van kunnen profiteren.

Siemens Healthineers

In Frankfurt won de producent van medische apparatuur Siemens Healthineers 5,6 procent na een verhoging van de financiële voordelen uit de overname van het Amerikaanse Varian Medical Systems.

De euro was 1,1310 dollar waard, tegen 1,1338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 79,32 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 81,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

2 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

4 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

4 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

5 uur geleden