Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en winkelvastgoedfondsen winnen op Damrak

Chipbedrijven en winkelvastgoedfondsen winnen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten het weekend in gegaan. Vooral chipbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van het Amerikaanse chipconcern Intel. Ook de winkelvastgoedsector deed het goed bij beleggers. Daarnaast reageerden de markten op gunstig nieuws uit China en aan het Damrak maakte producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco zijn beursdebuut

De AEX-index op Beursplein 5 won 0,7 procent tot 812,97 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1067,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent. Berichten dat het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande op de valreep wanbetaling heeft weten te voorkomen door net op tijd de rente op een van zijn leningen te betalen, leidden tot enige opluchting op de Europese beursvloeren.

Bij de hoofdfondsen aan het Damrak hoorden chipgerelateerde fondsen als ASML, ASMI en Besi tot de sterkste stijgers, met plussen tot bijna 4 procent. Intel gaat forse investeringen doen om de concurrentiestrijd met de grote technologiebedrijven aan te gaan. Steeds meer techbedrijven willen namelijk hun eigen chips gaan maken.

Wereldhave

Grootste stijger in de AEX was winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, dat meer dan 4 procent vooruitging. Hier werd onder meer hoop geput uit een kwartaalbericht van branchegenoot Wereldhave, die zelf dik 5 procent won. Topman Matthijs Storm van Wereldhave stelde "zeer tevreden" te zijn over de kwartaalresultaten. Ondanks het wegvallen van de steunmaatregelen van de overheid is er volgens Storm geen huurder van zijn bedrijf failliet gegaan.

Het aandeel Ebusco eindigde op zijn eerste handelsdag 0,9 procent hoger op 23,20 euro. De Brabantse busfabrikant haalde met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op. Volgens topman Peter Bijvelds laat de interesse in de aandelen zien dat beleggers in de groene strategie van het bedrijf geloven. De bussen van Ebusco rijden al in steden als Amsterdam, Frankfurt en München.

Universal Music

Verder was er aandacht voor de in Amsterdam genoteerde platenmaatschappij Universal Music. De populaire Zuid-Koreaanse boyband BTS stapt over naar Universal, dat als grootste muziekconcern ter wereld al samenwerkt met sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga. Beleggers beloonden het aandeel met een plus van ruim 1 procent.

De euro was 1,1634 dollar waard, tegen 1,1640 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 82,71 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 84,72 dollar.

Meer uit Financieel

Overwinning Jack Daniel’s bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel’s, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden. Zo luidt het oordeel van het Amerikaanse hooggerechtshof in een zaak die door de whiskymaker was aangespannen vanwege het speeltje met de naam ‘Bad Spaniels’.

33 minuten geleden
'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

2 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

3 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

3 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

4 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

5 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

5 uur geleden