Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en olieproducenten drukken op Japanse beurs

Chipbedrijven en olieproducenten drukken op Japanse beurs

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio heeft maandag de verliesreeks voortgezet. Vooral de chipbedrijven werden lager gezet na de koersverliezen in de Amerikaanse chipsector. Ook de olieproducenten moesten het ontgelden door een daling van de olieprijzen die volgde op de overeenkomst van oliekartel OPEC en bondgenoten om de productie te verhogen. De opmars van de Delta-variant van het coronavirus in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio, die vrijdag beginnen, zorgde eveneens voor terughoudendheid bij beleggers.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde 1,3 procent in de min op 27.652,74 punten. Het was de vierde verliesbeurt op rij. De Japanse chipbedrijven Taiyo Yuden, Sumco, Tokyo Electron en Advantest stonden onderaan met verliezen tot 3,6 procent. Olieproducent Inpex zakte 1,5 procent en Japan Petroleum Exploration verloor 2,6 procent. De OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan kwamen zondag overeen de olieproductie vanaf augustus te verhogen, wat de olieprijzen onder druk zette.

Toyota verloor dik 1 procent. Volgens de Japanse krant Yomiuri zal de autofabrikant, een van de grote sponsors van de Olympische Spelen, geen tv-commercials uitzenden die aan de Spelen zijn gerelateerd vanwege de toenemende onvrede in het land over de voortzetting van het evenement. Ook zal topman Akio Toyoda van het concern naar verwachting de openingsceremonie niet bijwonen.

Ook elders in de Aziatische regio deden de belangrijkste aandelenmarkten een stap terug. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,8 procent lager en de graadmeter in Shanghai verloor 0,5 procent. Het Chinese oliebedrijf CNOOC daalde 1,9 procent in Hongkong. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,7 procent in. Het Australische olieconcern Santos raakte ruim 2 procent kwijt.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

6 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

9 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

11 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

12 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

14 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

14 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

15 uur geleden