Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en olieproducenten drukken op Japanse beurs

Chipbedrijven en olieproducenten drukken op Japanse beurs

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio heeft maandag de verliesreeks voortgezet. Vooral de chipbedrijven werden lager gezet na de koersverliezen in de Amerikaanse chipsector. Ook de olieproducenten moesten het ontgelden door een daling van de olieprijzen die volgde op de overeenkomst van oliekartel OPEC en bondgenoten om de productie te verhogen. De opmars van de Delta-variant van het coronavirus in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio, die vrijdag beginnen, zorgde eveneens voor terughoudendheid bij beleggers.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde 1,3 procent in de min op 27.652,74 punten. Het was de vierde verliesbeurt op rij. De Japanse chipbedrijven Taiyo Yuden, Sumco, Tokyo Electron en Advantest stonden onderaan met verliezen tot 3,6 procent. Olieproducent Inpex zakte 1,5 procent en Japan Petroleum Exploration verloor 2,6 procent. De OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan kwamen zondag overeen de olieproductie vanaf augustus te verhogen, wat de olieprijzen onder druk zette.

Toyota verloor dik 1 procent. Volgens de Japanse krant Yomiuri zal de autofabrikant, een van de grote sponsors van de Olympische Spelen, geen tv-commercials uitzenden die aan de Spelen zijn gerelateerd vanwege de toenemende onvrede in het land over de voortzetting van het evenement. Ook zal topman Akio Toyoda van het concern naar verwachting de openingsceremonie niet bijwonen.

Ook elders in de Aziatische regio deden de belangrijkste aandelenmarkten een stap terug. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,8 procent lager en de graadmeter in Shanghai verloor 0,5 procent. Het Chinese oliebedrijf CNOOC daalde 1,9 procent in Hongkong. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,7 procent in. Het Australische olieconcern Santos raakte ruim 2 procent kwijt.

Meer uit Financieel

Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

12 minuten geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

13 minuten geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

31 minuten geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

41 minuten geleden
Bloomberg: Duitsland bezig importheffing Chinese auto's te stoppen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering probeert te voorkomen dat de hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's van kracht worden, of op zijn minst af te zwakken als een volledige stop niet mogelijk is. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

55 minuten geleden
Musk is ondanks verhuizing nog lang niet van rechter Delaware af

DELAWARE (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk is nog lang niet van de rechtbank in Delaware af. Hoewel aandeelhouders van Tesla donderdag akkoord gingen met een verhuizing van het autoconcern naar Texas, moet hij nog in ten minste drie zaken terechtstaan vanwege beschuldigingen van wanbeleid. De aanklachten werden de afgelopen dagen ingediend, vlak voor de jaarvergadering van Tesla waar een meerderheid van de aandeelhouders instemde met zijn megabonus van 55 miljard dollar.

1 uur geleden
CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

2 uur geleden