Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en banken helpen AEX aan kleine winst

Chipbedrijven en banken helpen AEX aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omhoog onder aanvoering van de chipbedrijven en banken. De handel in Amsterdam verliep relatief rustig doordat veel bedrijven gesloten zijn vanwege Hemelvaartsdag. De hoop op een spoedig akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde daarbij voor optimisme op de beursvloeren.

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde erop te vertrouwen dat de Verenigde Staten geen wanbetaler zullen worden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy zei dat een akkoord over het schuldenplafond nog deze week mogelijk is. Het is belangrijk dat het schuldenplafond wordt verhoogd, want anders kunnen de VS binnenkort bepaalde betalingen niet meer uitvoeren. Dat zou wereldwijd grote financiële onrust kunnen veroorzaken.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 755,50 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 934,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI dikten tot 1,5 procent aan. Ook ABN AMRO en ING wonnen tot 1,5 procent. Techinvesteerder Prosus sloot de rij met een verlies van 1,3 procent en volgde daarmee een koersdaling van Tencent in Hongkong. De resultaten van het Chinese internet- en gamesbedrijf, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, vielen niet in de smaak bij beleggers.

Alfen (min 1 procent) ging verder omlaag. De laadpalenmaker kelderde een dag eerder al ruim 13 procent na tegenvallende resultaten. Verlichtingsbedrijf Signify (min 4,3 procent) noteerde ex dividend.

Rechtszaak

In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1 procent. De grootste bank van Duitsland betaalt 75 miljoen dollar om een rechtszaak te schikken waarin slachtoffers van zedendelinquent Jeffrey Epstein de bank beschuldigden van het faciliteren van zijn misbruikpraktijken.

In Londen daalde budgetvlieger easyJet 0,4 procent na publicatie van de definitieve halfjaarcijfers. Het Britse modemerk Burberry zakte bijna 5 procent na tegenvallende resultaten. BT verloor 8 procent. Het Britse telecomconcern wil zijn totale personeelsbestand in de komende zeven jaar met ruim 40 procent verminderen om kosten te besparen. Bij het bedrijf werken zo'n 130.000 mensen, inclusief personeel dat via derde partijen voor BT werkt.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0827 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 72,64 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent minder, op 76,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden