Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en banken helpen AEX aan kleine winst

Chipbedrijven en banken helpen AEX aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omhoog onder aanvoering van de chipbedrijven en banken. De handel in Amsterdam verliep relatief rustig doordat veel bedrijven gesloten zijn vanwege Hemelvaartsdag. De hoop op een spoedig akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde daarbij voor optimisme op de beursvloeren.

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde erop te vertrouwen dat de Verenigde Staten geen wanbetaler zullen worden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy zei dat een akkoord over het schuldenplafond nog deze week mogelijk is. Het is belangrijk dat het schuldenplafond wordt verhoogd, want anders kunnen de VS binnenkort bepaalde betalingen niet meer uitvoeren. Dat zou wereldwijd grote financiƫle onrust kunnen veroorzaken.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 755,50 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 934,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI dikten tot 1,5 procent aan. Ook ABN AMRO en ING wonnen tot 1,5 procent. Techinvesteerder Prosus sloot de rij met een verlies van 1,3 procent en volgde daarmee een koersdaling van Tencent in Hongkong. De resultaten van het Chinese internet- en gamesbedrijf, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, vielen niet in de smaak bij beleggers.

Alfen (min 1 procent) ging verder omlaag. De laadpalenmaker kelderde een dag eerder al ruim 13 procent na tegenvallende resultaten. Verlichtingsbedrijf Signify (min 4,3 procent) noteerde ex dividend.

Rechtszaak

In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1 procent. De grootste bank van Duitsland betaalt 75 miljoen dollar om een rechtszaak te schikken waarin slachtoffers van zedendelinquent Jeffrey Epstein de bank beschuldigden van het faciliteren van zijn misbruikpraktijken.

In Londen daalde budgetvlieger easyJet 0,4 procent na publicatie van de definitieve halfjaarcijfers. Het Britse modemerk Burberry zakte bijna 5 procent na tegenvallende resultaten. BT verloor 8 procent. Het Britse telecomconcern wil zijn totale personeelsbestand in de komende zeven jaar met ruim 40 procent verminderen om kosten te besparen. Bij het bedrijf werken zo'n 130.000 mensen, inclusief personeel dat via derde partijen voor BT werkt.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0827 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 72,64 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent minder, op 76,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden