Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en Air France-KLM staan in belangstelling op Damrak

Chipbedrijven en Air France-KLM staan in belangstelling op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven in de chipsector zoals ASML, ASMI en Besi staan vrijdag in de belangstelling op de beurs. In de Verenigde Staten is branchegenoot Applied Materials met tegenvallende verwachtingen naar buiten gekomen voor de komende tijd, en dat kan ook de koers van de chipbedrijven hier raken. Verder gaat de aandacht naar Air France-KLM, dat praat met investeerder Apollo over een kapitaalinjectie van een half miljard euro.

De chipindustrie bestelt de laatste tijd in een razend tempo machines bij Applied Materials, in een poging voldoende productiecapaciteit op te bouwen om een einde te maken aan de wereldwijde chiptekorten. Maar diezelfde tekorten laten de Amerikaanse toeleverancier van chipfabrikanten achter zonder de componenten die het nodig heeft om zijn apparatuur te maken. Vandaar dat de onderneming de verwachtingen heeft moeten bijstellen.

Air France-KLM voert naar eigen zeggen vergevorderde gesprekken met Apollo. Die zou het geld willen steken in een dochteronderneming van Air France voor het onderhoud van vliegtuigen. Als de investering er daadwerkelijk komt, verwacht het luchtvaartconcern een deel van zijn leningen terug te kunnen betalen die de Franse staat verstrekte als noodhulp tijdens de coronacrisis.

Herstel

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren hoger te beginnen, waarmee de graadmeter zich wat zou kunnen herstellen van de fikse verliesbeurt van donderdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met winsten openen. In Azië gingen de belangrijkste aandelenmarkten vrijdag eveneens vooruit, geholpen door renteverlagingen bij Chinese banken.

Op de Europese beurzen kan ook gereageerd worden op nieuwe steunmaatregelen voor huishoudens in Duitsland. Het Duitse parlement heeft donderdagavond laat ingestemd met een omvangrijk pakket maatregelen om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Door de hoge prijzen staat de koopkracht van veel burgers zwaar onder druk. In totaal is met het pakket een bedrag van 15 miljard euro gemoeid.

Shell

Verder heeft Shell naar verluidt vier voormalige Russische tankers voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) weer in gebruik genomen na de verkoop van de schepen aan een in Singapore gevestigde onderneming. De stap zou enige verlichting kunnen brengen op de krappe gasmarkt doordat het olie- en gasconcern nu weer meer lng kan leveren.

De euro was 1,0585 dollar waard, tegen 1,0594 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 110,85 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 111,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meerdere geïnteresseerden in overname failliet Scotch & Soda

HOOFDDORP (ANP) - Meerdere partijen hebben interesse getoond om de failliete kledingketen Scotch & Soda over te nemen. Dit meldt curator Michel Moeijes vrijdag, twee dagen na het faillissement. Het zijn er "een aantal, niet vreselijk veel", zegt hij.

23 minuten geleden
Stellantis overweegt minder stekkerauto's te maken in China

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Stellantis overweegt de productie van sommige elektrische automodellen van zijn Chinese partner Leapmotor te verplaatsen van China naar Europa. De mogelijke verschuiving is het gevolg van de hogere importheffing die de Europese Unie dreigt in te voeren op stekkerauto's uit China.

37 minuten geleden
Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen nieuw statiegeldsysteem voor lachgascilinders. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo'n regeling niet mogelijk. Afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

41 minuten geleden
EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

1 uur geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

1 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

2 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

3 uur geleden