Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en Air France-KLM staan in belangstelling op Damrak

Chipbedrijven en Air France-KLM staan in belangstelling op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven in de chipsector zoals ASML, ASMI en Besi staan vrijdag in de belangstelling op de beurs. In de Verenigde Staten is branchegenoot Applied Materials met tegenvallende verwachtingen naar buiten gekomen voor de komende tijd, en dat kan ook de koers van de chipbedrijven hier raken. Verder gaat de aandacht naar Air France-KLM, dat praat met investeerder Apollo over een kapitaalinjectie van een half miljard euro.

De chipindustrie bestelt de laatste tijd in een razend tempo machines bij Applied Materials, in een poging voldoende productiecapaciteit op te bouwen om een einde te maken aan de wereldwijde chiptekorten. Maar diezelfde tekorten laten de Amerikaanse toeleverancier van chipfabrikanten achter zonder de componenten die het nodig heeft om zijn apparatuur te maken. Vandaar dat de onderneming de verwachtingen heeft moeten bijstellen.

Air France-KLM voert naar eigen zeggen vergevorderde gesprekken met Apollo. Die zou het geld willen steken in een dochteronderneming van Air France voor het onderhoud van vliegtuigen. Als de investering er daadwerkelijk komt, verwacht het luchtvaartconcern een deel van zijn leningen terug te kunnen betalen die de Franse staat verstrekte als noodhulp tijdens de coronacrisis.

Herstel

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren hoger te beginnen, waarmee de graadmeter zich wat zou kunnen herstellen van de fikse verliesbeurt van donderdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met winsten openen. In Azië gingen de belangrijkste aandelenmarkten vrijdag eveneens vooruit, geholpen door renteverlagingen bij Chinese banken.

Op de Europese beurzen kan ook gereageerd worden op nieuwe steunmaatregelen voor huishoudens in Duitsland. Het Duitse parlement heeft donderdagavond laat ingestemd met een omvangrijk pakket maatregelen om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Door de hoge prijzen staat de koopkracht van veel burgers zwaar onder druk. In totaal is met het pakket een bedrag van 15 miljard euro gemoeid.

Shell

Verder heeft Shell naar verluidt vier voormalige Russische tankers voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) weer in gebruik genomen na de verkoop van de schepen aan een in Singapore gevestigde onderneming. De stap zou enige verlichting kunnen brengen op de krappe gasmarkt doordat het olie- en gasconcern nu weer meer lng kan leveren.

De euro was 1,0585 dollar waard, tegen 1,0594 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 110,85 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 111,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

49 minuten geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

4 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

21 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

22 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

23 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden