Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en Adyen helpen beurs Amsterdam aan winst

Chipbedrijven en Adyen helpen beurs Amsterdam aan winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met winst gesloten, geholpen door mooie plussen voor de chipfondsen ASML, ASMI en Besi en betalingsbedrijf Adyen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, ging omlaag na publicatie van cijfers over de omzet in het derde kwartaal die niet echt goed vielen bij beleggers op het Damrak.

De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 777,52 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1055,36 punten. Londen, Frankfurt en Parijs lieten koerswinsten tot 0,8 procent optekenen.

Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een winst van 4 procent. Branchegenoten ASML en Besi gingen tot 2,4 procent vooruit. Betalingsdienstverlener Adyen, verlichtingsbedrijf Signify en chemicaliëndistributeur IMCD stonden ook bovenaan met plussen tot 3,5 procent. Grootste daler was verzekeraar Aegon met een min van 2,9 procent.

Just East Takeaway

Just Eat Takeaway werd 1,7 procent lager gezet in de hoofdindex. Het concern verwerkte afgelopen kwartaal 266 miljoen bestellingen. Dat is 25 procent meer dan een jaar geleden, maar minder dan in het tweede kwartaal van 2021. Volgens topman Jitse Groen is de groei sterk gebleven, ondanks dat het grootste deel van de wereld terugkeert naar het leven van voor de coronapandemie.

Biotechnoloog Galapagos was uitblinker in de MidKap met een stijging van 8,5 procent. De toeleverancier aan apotheken en ziekenhuizen Fagron zakte 0,6 procent bij de middelgrote fondsen na bekendmaking van cijfers. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore had een slechte dag en was hekkensluiter met een verlies van 5,6 procent.

Envipco

Envipco steeg ruim 9 procent bij de lokale fondsen. De producent van statiegeldsystemen gaat honderden machines plaatsen bij supermarkten in de Amerikaanse staat Connecticut. Investeerder HAL won 0,3 procent. Beleggers verwerkten het nieuws dat Coolblue zijn beursgang tot nader order heeft uitgesteld vanwege de huidige onzekerheid op de markten. De webwinkel, waarvan HAL 49 procent bezit, wilde eigenlijk deze maand naar de beurs in Amsterdam.

SAP won 3,9 procent in Frankfurt. Het Duitse softwareconcern schroefde zijn verwachtingen opnieuw op. In Parijs vielen de resultaten van luxegoederenconcern LVMH (plus 3,2 procent) in de smaak.

De euro was 1,1576 dollar waard, tegen 1,1533 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie was vlak op 80,61 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent tot 83,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

2 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

3 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

3 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

6 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

6 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

7 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

8 uur geleden