Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven centraal op rustig Damrak na cijfers Nvidia

Chipbedrijven centraal op rustig Damrak na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs zullen de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML dinsdag mogelijk bewegen op tegenvallende resultaten van Nvidia. Het Amerikaanse chipbedrijf gaf aan dat vooral de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. Beleggers maken zich verder op voor een relatief rustige beursdag, waarbij vooral wordt gewacht op het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt.

De situatie rond Taiwan houdt de gemoederen ook bezig. De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de Straat van Taiwan gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. De Chinese oefeningen begonnen donderdag als een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan het eiland.

De AEX-index koerst af op een vrijwel vlak begin en ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te openen na de winstbeurt een dag eerder. De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag overwegend licht vooruit. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter en sloot 0,9 procent lager door een fors koersverlies voor SoftBank. De grote Japanse techinvesteerder leed afgelopen kwartaal een recordverlies. De Hang Seng-index in Hongkong klom een fractie.

Postbezorger PostNL zal waarschijnlijk koersdruk ondervinden van een adviesverlaging door Jefferies. Galapagos liet weten dat investeerder FMR zijn belang in de biotechnoloog heeft uitgebreid tot bijna 5,7 procent.

Ook gaat de aandacht uit naar Heineken na een positieve boodschap van concurrent Carlsberg. De Deense bierbrouwer verwacht dit jaar fors meer winst te maken dan waar het eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants.

In Parijs staat Airbus in de belangstelling. De Europese vliegtuigbouwer heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

De euro was 1,0198 dollar waard, tegen 1,0211 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 90,87 dollar. Brentolie kostte ook 0,1 procent meer, op 96,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Recordaantal orders voor Arcadis, milieu-oplossingen in trek

AMSTERDAM (ANP) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in de eerste drie maanden van het jaar steeds meer opdrachten gekregen op het vlak van milieusanering, waaronder klussen om schadelijke stoffen zoals PFAS op te ruimen. De orderportefeuille van het bedrijf bereikte daardoor een recordhoogte van ruim 3,3 miljard euro.

19 minuten geleden
Onderzoek: veel groene fondsen investeren in fossiel

AMSTERDAM (ANP) - De helft van de Nederlandse beleggingsfondsen die zichzelf duurzaam noemen, investeert in fossiel. Het gaat om fondsen van bekende aanbieders als ABN AMRO, ASR en Cardano. Dat stelt een internationaal onderzoekscollectief onder leiding van Follow the Money en Investico.

22 minuten geleden
Samsung rekent op verder herstel chipmarkt dit jaar

SUWON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics verwacht dat de vraag naar chips sterk zal blijven in het huidige kwartaal en de tweede helft van dit jaar. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld blijft daarbij profiteren van de vraag naar chips die worden gebruikt voor toepassingen op het gebied om kunstmatige intelligentie (AI), meldt het Zuid-Koreaanse concern bij de publicatie van de definitieve kwartaalcijfers.

39 minuten geleden
Afzetprijzen industrie zetten daling voort

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de elfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 1,8 procent.

1 uur geleden
Inflatie koelt af tot 2,7 procent in april

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in april afgekoeld naar 2,7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie lager dan in maart. Toen werd het dagelijks leven 3,1 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In februari was de inflatie nog 2,8 procent.

1 uur geleden
Een beter milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming huis

DEN BOSCH (ANP) - Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van het marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.

6 uur geleden
RAI Amsterdam laat slechte coronajaren verder achter zich

AMSTERDAM (ANP) - Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

7 uur geleden