Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven Besi en ASMI onder druk in rode AEX

Chipbedrijven Besi en ASMI onder druk in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chiptoeleveranciers ASMI en Besi stonden donderdag onder druk op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse chipbedrijven Nvidia en AMD van Washington geen chips op het gebied van kunstmatige intelligentie meer mogen verkopen aan China. Ook chipmachinemaker ASML ging omlaag.

De Europese beurzen begonnen de nieuwe beursmaand met verliezen. De vrees dat de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten de rentes in september flink zullen verhogen om de inflatie aan te pakken, bleef zorgen voor terughoudendheid bij beleggers. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie maar ook de economie, die daardoor mogelijk in een recessie zal belanden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 673,76 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 915,22 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt zakte 1 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse winkelverkopen in juli.

DSM

Naast ASMI, Besi en ASML, die tot 2 procent verloren, stond ook ArcelorMittal in de staartgroep van de AEX, met een min van 3 procent. Het staalconcern had last van de zorgen over een verdere groeivertraging van de Chinese economie, na een krimp van de industriesector in het land. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler, met een verlies van 3,5 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer was de enige stijger, met plus van 0,2 procent.

DSM verloor 1,5 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft de verkoop afgerond van het onderdeel dat beschermende materialen zoals supersterke vezels maakt. Het Amerikaanse Avient kocht het voor 1,45 miljard euro. De verkoop levert DSM een boekwinst op van ongeveer 1 miljard euro. Ook rondde DSM de overname van de Braziliaanse diervoederspecialist Prodap af.

InPost

In de MidKap werd InPost 9,5 procent hoger gezet na goed ontvangen resultaten. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen. Het bedrijf handhaafde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar. Arcadis daalde 0,2 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat ProRail helpen met de invoering van het nieuwe treinbeveiligingssysteem. In Parijs zakte Pernod Ricard 1,1 procent ondanks een recordjaar van het Franse drankenconcern.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0025 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 88,80 dollar per vat. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 94,83 dollar.

Meer uit Financieel

Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

45 minuten geleden
Verzekeraars ASR en NN onderaan in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars ASR en NN Group behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Beleggers deden het rustig aan en wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

1 uur geleden
Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

1 uur geleden
Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

2 uur geleden
AEX koerst af op lager begin, focus op Amerikaanse inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

2 uur geleden
Fortnite-maker Epic Games krijgt 1,1 miljoen euro boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet gameontwikkelaar Epic Games International voor meer dan 1,1 miljoen euro. Het bedrijf achter het populaire spel Fortnite zou er oneerlijke handelspraktijken op nahouden, gericht op kinderen. Epic zou met reclames binnen de game kinderen onder druk hebben gezet om aankopen te doen, en dat is volgens de toezichthouder verboden.

2 uur geleden
Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee. Vervolgens is de bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een beursnotering.

2 uur geleden