Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven Besi, ASMI en ASML aan kop in positieve AEX

Chipbedrijven Besi, ASMI en ASML aan kop in positieve AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML waren vrijdag de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index, die een kleine winst liet zien. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kampte daarentegen met een adviesverlaging en verloor wat terrein na de sterke opmars een dag eerder.

Beleggers wisten verder moed te putten uit het tweedaagse koersherstel op Wall Street, waar beter dan verwachte kwartaalcijfers van grote winkelbedrijven zorgden voor optimisme. De vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten onder druk zet, werd daardoor even aan de kant geschoven.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 697,35 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1013,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1 procent. Londen klom 0,1 procent.

ArcelorMittal

Naast Besi, ASMI en ASML, die tot 4,6 procent wonnen, behoorde staalconcern ArcelorMittal tot de kopgroep met een plus van 1,8 procent. Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, onder meer eigenaar van winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, was de grootste daler met een verlies van 4 procent.

Just Eat Takeaway verloor 0,6 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl terug. Een dag eerder was de maaltijdbezorger de grote winnaar op het Damrak met een koerswinst van bijna 8 procent.

AMG

In de MidKap stond metalengroep AMG bovenaan met een winst van 3,5 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts en logistiek vastgoedontwikkelaar CTP volgden met plussen van rond de 2,5 procent. Verzekeraar ASR (min 3,5 procent) noteerde ex-dividend, wat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Kunstmestproducent OCI en luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakten dik 3 procent en ruim 2 procent.

BP daalde meer dan 1 procent in Londen. Het Britse olie- en gasconcern gaat zijn investeringsplannen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bekijken. De herziening volgt op de invoering van een extra belasting op de winsten van olieconcerns door de Britse overheid. Met dat geld wil de regering Britse consumenten helpen die kampen met hoge energierekeningen. Concurrent Shell verloor 0,7 procent.

De euro was 1,0720 dollar waard, tegen 1,0723 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent in prijs tot 114,82 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 118,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Britse waakhond beboet TikTok om gebrekkige informatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de populaire filmpjesapp TikTok een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd omdat het geen nauwkeurige informatie verstrekte over zijn ouderlijk toezicht. TikTok reageerde te laat op verzoeken van Ofcom en de informatie bleek niet te kloppen.

9 minuten geleden
FrieslandCampina blijft last houden van een dalende melkaanvoer

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina blijft last houden van een dalende aanvoer van melk, mede doordat meerdere Nederlandse melkveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. "De politieke onzekerheid helpt daar ook niet bij", zegt Jan Derck van Karnebeek, topman van het bedrijf, in een toelichting op de halfjaarresultaten.

23 minuten geleden
Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

2 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economie├źn zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

2 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

3 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

3 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

4 uur geleden