Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven Besi, ASMI en ASML aan kop in positieve AEX

Chipbedrijven Besi, ASMI en ASML aan kop in positieve AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML waren vrijdag de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index, die een kleine winst liet zien. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kampte daarentegen met een adviesverlaging en verloor wat terrein na de sterke opmars een dag eerder.

Beleggers wisten verder moed te putten uit het tweedaagse koersherstel op Wall Street, waar beter dan verwachte kwartaalcijfers van grote winkelbedrijven zorgden voor optimisme. De vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten onder druk zet, werd daardoor even aan de kant geschoven.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 697,35 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1013,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1 procent. Londen klom 0,1 procent.

ArcelorMittal

Naast Besi, ASMI en ASML, die tot 4,6 procent wonnen, behoorde staalconcern ArcelorMittal tot de kopgroep met een plus van 1,8 procent. Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, onder meer eigenaar van winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, was de grootste daler met een verlies van 4 procent.

Just Eat Takeaway verloor 0,6 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl terug. Een dag eerder was de maaltijdbezorger de grote winnaar op het Damrak met een koerswinst van bijna 8 procent.

AMG

In de MidKap stond metalengroep AMG bovenaan met een winst van 3,5 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts en logistiek vastgoedontwikkelaar CTP volgden met plussen van rond de 2,5 procent. Verzekeraar ASR (min 3,5 procent) noteerde ex-dividend, wat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Kunstmestproducent OCI en luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakten dik 3 procent en ruim 2 procent.

BP daalde meer dan 1 procent in Londen. Het Britse olie- en gasconcern gaat zijn investeringsplannen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bekijken. De herziening volgt op de invoering van een extra belasting op de winsten van olieconcerns door de Britse overheid. Met dat geld wil de regering Britse consumenten helpen die kampen met hoge energierekeningen. Concurrent Shell verloor 0,7 procent.

De euro was 1,0720 dollar waard, tegen 1,0723 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent in prijs tot 114,82 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 118,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

57 minuten geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

1 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

1 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

1 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

3 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

3 uur geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

4 uur geleden