Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASML en ASMI stuwen AEX na sterke resultaten

Chipbedrijven ASML en ASMI stuwen AEX na sterke resultaten

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en ASMI gingen woensdag stevig omhoog op de Amsterdamse beurs. Beide bedrijven profiteren van het wereldwijde chiptekort en kwamen met sterke kwartaalcijfers en goede vooruitzichten. Ook de resultaten van bierbrouwer Heineken werden goed ontvangen. Beleggers waren daarentegen niet onder de indruk van de kwartaalberichten van uitzender Randstad en verfmaker AkzoNobel. De Europese beurzen lieten wat herstel zien na de flinke verliezen een dag eerder.

ASML (plus 4,8 procent) ging aan kop bij de hoofdbedrijven op het Damrak. De chipmachinemaker is positiever geworden over het hele jaar na een sterk eerste kwartaal. Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar met 30 procent zal toenemen, geholpen door de grote vraag naar zijn systemen nu er wereldwijd chiptekorten zijn. ASMI klom 2,1 procent. De chiptoeleverancier profiteerde in het eerste kwartaal ook volop van het chiptekort en rekent voor het huidige kwartaal op een verdere groei. Ook gaat het bedrijf opnieuw eigen aandelen inkopen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 707,84 punten. Een dag eerder dreigde de hoofdindex nog onder de 700-puntengrens te zakken. De MidKap daalde een fractie tot 1030,25 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,7 procent.

Heineken heeft last van horecasluitingen

Heineken dikte bijna 4 procent aan. De bierbrouwer blijft last houden van de horecasluitingen in vooral veel Europese landen, maar presteerde desondanks beter dan verwacht. Topman Dolf van den Brink sprak van een solide start van het jaar. In Nederland zette Heineken ruim 20 procent minder bier af. In de horeca was sprake van een daling met 80 procent. Een deel van dat omzetverlies werd goedgemaakt door de verkopen in de detailhandel.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler in de AEX met een min van bijna 5 procent, na de aangekondigde versoepelingen voor de horeca in Nederland. Ook zou Uber Eats in Duitsland de concurrentie willen aangaan met het bedrijf.

AkzoNobel verloor 1 procent ondanks dat het verfconcern afgelopen kwartaal bijna twee keer zoveel winst boekte als een jaar geleden. Uitzender Randstad verklaarde qua werk weer op het niveau van voor de crisis te zitten. In het eerste kwartaal presteerde het bedrijf met name in Frankrijk en de Verenigde Staten beter dan het zelf had voorzien, ondanks de lockdowns en macro-economisch onzekerheden. Het aandeel daalde 0,3 procent.

De euro was 1,2022 dollar waard, tegenover 1,2037 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 62,50 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 66,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

9 minuten geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

1 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

1 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

1 uur geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

21 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 dag geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden