Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASML en ASMI in staartgroep licht lagere AEX

Chipbedrijven ASML en ASMI in staartgroep licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en ASMI behoorden maandag tot de grootste dalers in de Amsterdamse AEX-index, die een klein verlies liet zien. Beleggers verwerkten een reeks tegenvallende economische cijfers uit China, waar de coronalockdowns duidelijk hun sporen hebben nagelaten. Ook verlaagde de Europese Commissie de groeiprognose voor de eurozone als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen.

De mogelijke toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO en de mogelijke reactie daarop van Rusland zorgden eveneens voor terughoudendheid. Het Finse en het Zweedse parlement buigen zich maandag over toetreding tot de westerse militaire alliantie.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent lager op 691,24 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 1021,01 punten onder aanvoering van maritiem dienstverlener SBM Offshore (plus 3 procent). De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent. Londen bleef vrijwel vlak.

Unilever

Naast ASML en ASMI, die tot 2 procent verloren, stond levensmiddelenconcern Unilever in de staartgroep, met een min van 1,6 procent. Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, verloor 1,7 procent. Voor het weekend demonstreerden maaltijdbezorgers voor het hoofdkantoor in Amsterdam voor hoger loon en meer aandacht voor veiligheid.

Staalfabrikant ArcelorMittal was de sterkste stijger met een plus van 3,6 procent. Olie- en gasconcern Shell won 0,4 procent na de publicatie van de resultaten van Saudi Aramco. Het Saudische staatsolieconcern, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, maakte onder andere bekend investeringen in de olie- en gasproductiecapaciteit op te willen voeren.

B&S Group

Bij de kleinere bedrijven daalde B&S Group 0,4 procent. De distributeur en groothandelsonderneming profiteerde de laatste maanden van de versoepeling van de reisbeperkingen en zag vooral de verkoop van likeuren toenemen. Wel hadden de verstoringen in de toeleveringsketen en tekorten aan producten een impact op de omzet en marges.

Renault verloor 0,4 procent in Parijs. De automaker maakte bekend een koper te hebben gevonden voor zijn belang in de Russische automaker AvtoVAZ, producent van de Lada. De Fransen hebben daarbij ook een terugkoopoptie bedongen.

Ryanair

In Dublin zakte Ryanair bijna 4 procent. De luchtvaartmaatschappij hoopt in zijn nieuwe boekjaar weer winst te maken, maar durft geen concrete voorspellingen af te geven voor het resultaat. Daarvoor is de situatie nog te onzeker.

De euro was 1,0416 dollar waard, tegen 1,0410 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 110,36 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 111,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

4 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

14 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

15 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

16 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

16 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

18 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

20 uur geleden