Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASML en ASMI helpen AEX vooruit

Chipbedrijven ASML en ASMI helpen AEX vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging donderdag stevig vooruit. Vooral de chipbedrijven ASML en ASMI werden op de laatste dag van de woelige beursmaand september opgepikt. Eerder deze week stonden de chip- en techbedrijven nog flink onder druk door de hogere rente op de financiële markten, die de snelgroeiende techbedrijven minder aantrekkelijk maakt.

Beleggers kijken verder uit naar de nieuwe schatting van de groei van de Amerikaanse economie. Ook houden de markten het aanhoudende debat over het schuldenplafond in Washington in de gaten. Zonder een verhoging van het schuldenplafond is de Amerikaanse overheid niet in staat de salarissen van ambtenaren te betalen, betalingen aan gepensioneerden te doen of de schulden te betalen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 783,37 punten. De MidKap klom ook 1 procent, tot 1077,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. De Londense FTSE-index steeg 0,5 procent. De groei van de Britse economie viel in het tweede kwartaal aanzienlijk hoger uit dan eerder gemeld.

ASML

Chipmachinemaker ASML toonde herstel na de verliesbeurt een dag eerder en won 2,7 procent. Het bedrijf verhoogde woensdag tijdens zijn beleggersdag de omzetverwachting voor de komende jaren. Chiptoeleverancier ASMI klom 1,7 procent, terwijl sectorgenoot Besi 0,1 procent verloor. IMCD won 1,9 procent. De Chinese divisie van de chemicaliëndistributeur neemt Aquatech, een Chinese specialist in coatingoplossingen op waterbasis, over.

In de MidKap steeg PostNL dik 2 procent. De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft zijn belang in het postbedrijf uitgebreid tot 15 procent. Arcadis won 1,9 procent. Het advies- en ingenieursbureau richt een speciale divisie op die zich bezig gaat houden met duurzame dienstverlening.

Ajax

Bij de kleinere bedrijven daalde Ajax 1 procent. De beursgenoteerde voetbalclub sloot het seizoen 2020-2021 af met een verlies van 8,1 miljoen euro. Volgens de club heeft de coronacrisis een grote impact gehad op de resultaten. Hennes & Mauritz (H&M) klom 2 procent in Stockholm. De Zweedse kledingketen zag de winst in het afgelopen kwartaal flink aantrekken dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen in veel landen.

De euro was 1,1599 dollar waard, tegen 1,1613 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 74,67 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 78,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

7 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

10 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

11 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

11 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

14 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden