Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI en Besi onderaan in dieprode AEX

Chipbedrijven ASMI en Besi onderaan in dieprode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging vrijdag flink omlaag na de negatieve draai op Wall Street. Vooral de chip- en techbedrijven kregen rake klappen nadat de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq donderdag een winst van dik 2 procent uit handen moest geven en ruim 1 procent lager sloot. De zorgen over snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank om de hard oplopende inflatie de kop in te drukken, hielden de markten in de greep. Hogere rentes zijn over het algemeen ongunstig voor meer risicovolle beleggingen als aandelen.

Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse streamingdienst Netflix, een van de topfavorieten tijdens de coronapandemie, drukten eveneens op het beurssentiment. Het bedrijf haalde in het vierde kwartaal minder nieuwe abonnees binnen dan verwacht. Het aandeel duikelde 20 procent op de beurs in Frankfurt.

De AEX-index op Beursplein 5 raakte in de ochtendhandel 1,7 procent kwijt op 764,88 punten. Alle 25 hoofdfondsen stonden in het rood. De MidKap daalde 1,6 procent tot 1059,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,5 procent.

Air France-KLM

ASMI, Besi en ASML stonden onderaan met minnen tot 4,3 procent. Ook staalproducent ArcelorMittal behoorde tot de grootste dalers met een verlies van 3,9 procent. Telecomconcern KPN kampte met een adviesverlaging door UBS en zakte 1,4 procent. Philips verloor ook 1,4 procent. Het zorgtechnologiebedrijf werd door ING van de kooplijst gehaald.

In de MidKap daalde luchtvaartcombinatie Air France-KLM 1,7 procent. KLM gaat vluchten annuleren vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel door coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. De luchtvaartmaatschappij kan nog niet zeggen hoeveel vluchten uiteindelijk niet doorgaan. Flitshandelaar Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was de enige stijger met een plus van 2,5 procent.

PostNL

PostNL verloor 0,7 procent. De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský heeft zijn belang in het postbedrijf verder uitgebreid tot 25 procent. Bij een belang van 30 procent moet de miljardair een overnamebod doen op de postbezorger, maar het blijft de vraag of hij dat echt wil. Křetínský heeft ook een belang in het Britse Royal Mail.

De euro was 1,1332 dollar waard, tegenover 1,1337 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 84,06 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 87,03 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

12 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

14 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

15 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

16 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

17 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

18 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

19 uur geleden