Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI en Besi onder druk op rustig Beursplein

Chipbedrijven ASMI en Besi onder druk op rustig Beursplein

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASMI en Besi stonden donderdag in de staartgroep van de Amsterdamse AEX-index, die een kleine winst liet zien. De chipsector kampte met een tegenvallend kwartaalbericht van de Amerikaanse chipmaker Nvidia. De beurshandel op het Beursplein verliep verder zeer rustig. De aandelenmarkten zijn open, maar vanwege Hemelvaartsdag zijn veel bedrijven gesloten en hebben marktpartijen een vrije dag.

Beleggers verwerken daarnaast nog de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de Amerikaanse centrale bankiers "vastbesloten" zijn om de hoge inflatie aan te pakken. De inflatie in de Verenigde Staten ligt op het hoogste niveau in ruim veertig jaar, mede door de hoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Fed verhoogde de rente begin mei met een half procentpunt en in de notulen geeft de centrale bank aan dat "met spoed" dient te worden opgetreden om de prijsstabiliteit te herstellen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus, op 685,55 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1008,89 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. Londen steeg een fractie.

Just Eat Takeaway

Naast ASMI en Besi, die beide 1,3 procent verloren, behoorde maaltijdbezorger Just Eat Takeaway tot de grootste dalers met een min van 1,1 procent. Olie- en gasconcern Shell voerde de stijgers aan met een plus van dik 1 procent. Uitzender Randstad volgde met een winst van 0,9 procent.

In de MidKap steeg Galapagos 2,8 procent. De biotechnoloog liet weten begin juni verschillende onderzoeken te presenteren op het Europese reumacongres in Kopenhagen. De presentatie omvat analyses van onderzoeksgegevens naar de werkzaamheid en veiligheid van Galapagos' reumamedicijn filgotinib en praktijkgegevens over de afstemming tussen artsen en reumapatiënten wat betreft het voorschrijven van dit middel.

Volkswagen

In Frankfurt daalde Volkswagen 0,1 procent. Het Duitse autoconcern heeft in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen van omgerekend 227 miljoen euro vanwege het dieselschandaal. De regeling werd bereikt met een groep van circa 91.000 bezitters van auto's van de autobouwer. Zij hadden in 2016 een gezamenlijke rechtszaak aangespannen tegen Volkswagen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren.

De euro was 1,0683 dollar waard, tegen 1,0666 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie (WTI) steeg 0,4 procent in prijs, tot 110,73 dollar. Brent-olie werd 0,3 procent duurder op 114,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

6 minuten geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

30 minuten geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

1 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

1 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

4 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

4 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

5 uur geleden