Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI en Besi helpen AEX-index aan kleine winst

Chipbedrijven ASMI en Besi helpen AEX-index aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - Grote chipbedrijven als ASMI en Besi hoorden maandag net als op de laatste dagen van de vorige handelsweek bij de winnaars op de afwachtende Amsterdamse aandelenbeurs met plussen van zo’n 2 procent. De sector kreeg nog wel te maken met slecht nieuws vanuit China voor het Amerikaanse chipbedrijf Micron Technology, dat forse beperkingen kreeg opgelegd.

De Chinese autoriteiten kwamen met een verbod om nog langer bepaalde producten te kopen van Micron. Volgens Beijing vormen de producten van Micron een gevaar voor de nationale veiligheid. Chipmachinemaker ASML, die al geen hoogwaardige apparatuur meer mag uitvoeren naar China, zag zijn branchegenoten in Amsterdam stijgen maar verloor zelf een fractie. Micron, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 2,2 procent.

De hoofdindex in Athene steeg 6 procent. De conservatieve partij van de zittende premier Kyriakos Mitsotakis behaalde zondag een ruime overwinning bij de Griekse parlementsverkiezingen, maar kreeg niet genoeg zetels voor een absolute meerderheid. Mitsotakis heeft nu negen dagen de tijd om een coalitieregering te vormen. Lukt dit niet, of wil hij dit niet, dan volgt een beslissende tweede stemronde.

Joe Biden

Beleggers aan het Damrak deden het verder rustig aan in afwachting van de onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Later op maandag wordt het moeizame overleg tussen president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy hervat. Zonder politiek akkoord zouden de Verenigde Staten rond 1 juni zonder geld komen te zitten.

De AEX-index op Beursplein 5 ging 0,1 procent hoger de handel uit op 767,61 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 940,95 punten en de beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent. Londen steeg 0,2 procent.

Verkooplijst

Adyen ging aan kop in de AEX-index met een plus van bijna 5 procent. Het betaalbedrijf zette daarmee het herstel van de afgelopen handelsdagen voort. IMCD steeg 2,4 procent. Analisten van de Britse bank Barclays haalden de chemicaliëndistributeur van hun verkooplijst af.

De euro was 1,0819 dollar waard, tegen 1,0818 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef onveranderd op 71,55 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 75,54 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

2 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden