Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI en ASML in kopgroep groene AEX

Chipbedrijven ASMI en ASML in kopgroep groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASMI en ASML stonden dinsdag in de kopgroep van de AEX-index, die een stevig herstel liet zien. Beter dan verwachte resultaten van het Amerikaanse chipbedrijf Micron Technology zorgden voor flinke koerswinsten in de chipsector. Ook de andere Europese aandelenmarkten veerden op na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers schoven daarbij de zorgen over de snelle opmars van de omikronvariant even aan de kant.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 770,53 punten. De MidKap steeg ook 1 procent, tot 1028,81 punten. De beursgraadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 1 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,9 procent ondanks een daling van het Duitse consumentenvertrouwen voor januari. Uit cijfers van statistiekbureau CBS bleek ook dat het vertrouwen van Nederlandse consumenten deze maand verder is verslechterd.

ASMI en ASML wonnen tot 3 procent. Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van de sterke stijging van de prijzen voor ijzererts en dikte ruim 3 procent aan. Zorgtechnologiebedrijf Philips voerde de schaarse dalers aan in de AEX, met een min van 1,1 procent.

TomTom

In de MidKap stonden laadpalenfabrikant Alfen en kunstmestproducent OCI bovenaan met plussen van dik 2 procent. Postbedrijf PostNL en koffieconcern JDE Peet's, de eigenaar van Douwe Egberts, waren de enige dalers, met verliezen tot 0,4 procent.

TomTom werd 6,5 procent meer waard bij de kleinere bedrijven. De navigatiespecialist tekende een meerjarig contract met Volkswagen voor de ontwikkeling van een nieuw navigatieproduct voor de voertuigen van het Duitse autoconcern. TomTom en Volkswagen werken daarbij samen met techbedrijf Cariad. Financiële detail werden niet gegeven.

Adidas

In Frankfurt won het Duitse sportmerk Adidas dik 1 procent na resultaten van concurrent Nike. De Amerikaanse sportartikelenfabrikant boekte afgelopen kwartaal meer winst. Het bedrijf houdt wel last van verstoringen in de leveringsketen. Doordat bepaalde fabrieken in Vietnam wegens lokale uitbraken van corona tijdelijk moesten sluiten, werd er afgelopen kwartaal minder omzet behaald in onder meer China en andere delen van Azië.

De euro was 1,1290 dollar waard, tegen 1,1292 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden wat op na de forse daling op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 69,15 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 71,83 dollar per vat.

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

1 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

8 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

10 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

18 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

21 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

22 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden