Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML zetten AEX op stevige winst

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML zetten AEX op stevige winst

AMSTERDAM (ANP) - ASMI, Besi en ASML behoorden vrijdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. De chipbedrijven profiteerden van de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse fabrikant van chipapparatuur Applied Materials, die donderdag na de slotbel op Wall Street naar buiten werden gebracht. Besi won 2,5 procent en ASMI steeg 2 procent. ASML klom dik 1 procent.

Applied Materials deed vooral goede zaken in China en zag de verkopen daar meer dan verdubbelen. Het concern, dat apparatuur levert aan grote chipproducenten als Samsung, TSMC en Intel, gaf ook een positieve omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. De positieve boodschap van Applied Materials voedt de hoop dat de grote chipmakers hun investeringen weer uitbreiden om de productie op te voeren.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 855,45 punten. De hoofdindex tikte daarbij een nieuw recordniveau aan. De MidKap klom 0,6 procent tot 905,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

Renteverlaging VS

Beleggers trokken zich verder op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar de hoop op een spoedige renteverlaging werd aangewakkerd door tegenvallende winkelverkopen in de VS. Doordat Amerikaanse consumenten minder kopen is de kans kleiner dat de inflatie weer wordt aangejaagd en zou de Federal Reserve eerder kunnen beginnen met het verlagen van de rente.

DSM-Firmenich zette de opmars voort en won 2,8 procent. Het voedings- en gezondheidsbedrijf werd donderdag al ruim 11 procent meer waard. Beleggers reageerden verheugd op het plan van het fusieconcern om zijn activiteiten op het gebied van diervoeding af te splitsen, via bijvoorbeeld een beursgang of verkoop. Investeringsbank Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM-Firmenich.

Bouwbedrijf BAM

In de MidKap stond metalengroep AMG bovenaan met een winst van 3,5 procent. Laadpalenmaker Alfen sloot de rij met een verlies van 3,7 procent.

BAM verloor ruim 3 procent. Het bouwbedrijf zag de beurswaarde een dag eerder met bijna 19 procent stijgen. Het concern presteerde vorig jaar veel beter dan verwacht en stelde de eigen ambities voor de komende jaren naar boven bij.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0758 dollar waard, tegen 1,0757 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 77,96 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 82,63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

AMSTERDAM (ANP) - ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voorstaan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

18 minuten geleden
Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

9 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

10 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

10 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiƫle markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

11 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

12 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

12 uur geleden