Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML weer aan kop in hogere AEX

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML weer aan kop in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden maandag net als eind vorige week tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index. De belangrijkste Europese beurzen stonden rond het middaguur allemaal in de plus. Beleggers reageerden op de sterke winst van Wall Street van afgelopen vrijdag en op een aankondiging dat de coronalockdownmaatregelen in China worden versoepeld.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 710,86 punten. ASMI, Besi en ASML wonnen tot 4,9 procent. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1025,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,9 procent.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de sterkste stijger in de AEX met 5,1 procent. Volgens de Britse krant The Times kan een verkoop van de Amerikaanse dochter Grubhub het bedrijf opzadelen met een afschrijving van wel 5 miljard pond (5,9 miljard euro). De Amerikaanse bank Bank of America zou gevraagd zijn om een koper voor Grubhub te vinden.

Shell

Shell was een van de spaarzame dalers met een min van 1,1 procent. Het olie- en gasconcern gaat met SGH Energy aan de slag met de ontwikkeling van het Crux-aardgasveld, voor de kust van Australië. In eerste instantie zullen vijf putten worden geboord en wordt een leiding aangelegd.

ING won 2,4 procent. Het financiële fonds profiteerde van het koopadvies dat analisten van Goldman Sachs op de bank plakten. De Amerikanen volgen daarnaast ABN AMRO met een hold-advies. Die bank won 0,8 procent aan beurswaarde.

Siemens

Luchtvaartconcern Air France-KLM steeg 1,1 procent. KLM hoopt in gesprek met de vakbonden snel te komen tot een oplossing voor de cao-problematiek en dan met name over de reeds verlopen cao met piloten. De staatsagent voor KLM stuurde zondag een advies naar de Tweede Kamer. Daaruit kwam naar voren dat cao-afspraken die KLM met bonden wil maken, niet voldoen aan de voorwaarden van het coronasteunpakket. Zo zou er nog geen dekking zijn voor de beoogde loonsverhoging.

Siemens klom 3 procent in Frankfurt. Het Duitse industrieconcern heeft in Egypte een order binnengesleept ter waarde van ruim 8 miljard euro. Het bedrijf gaat een hogesnelheidsspoornet aanleggen in het land en gaat daarvoor ook treinen leveren.

De euro was 1,0765 dollar waard, tegen 1,0702 dollar bij het slot van de beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent in prijs tot 115,63 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 119,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar

LONDEN (ANP) - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.

14 minuten geleden
Duitsland mag uitbater sluitende kolencentrales miljarden betalen

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag de exploitant van bruinkoolcentrales die vervroegd moeten sluiten miljarden euro's betalen. Die schadeloosstelling is geen verboden staatssteun, oordeelt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Onderzoek: Duitse huizenbouwers niet eerder zo somber

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse huizenbouwers is gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten door een gebrek aan nieuwe opdrachten en toenemende financiële problemen in de sector. Dat zegt het vooraanstaande economische onderzoeksinstituut ifo. De sector kampt met hogere leen- en materiaalkosten terwijl de huizenprijzen flink zijn gedaald. Daardoor zijn projectontwikkelaars veel terughoudender geworden.

1 uur geleden
ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

1 uur geleden
Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

2 uur geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

2 uur geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

3 uur geleden