Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML onderaan in dieprode AEX

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML onderaan in dieprode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak dook donderdag diep in het rood en kende alleen maar verliezers. Beleggers verwerkten de zware koersverliezen op Wall Street, die volgden op de renteverhoging in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Federal Reserve schroefde woensdag het rentetarief voor de derde keer op rij met 0,75 procentpunt op om de hoge inflatie te bestrijden en gaf aan de rente te zullen blijven verhogen. Hogere rentetarieven zijn slecht nieuws voor aandelen en vooral voor snelgroeiende techbedrijven. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden dan ook tot de grootste dalers in Amsterdam.

Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat er geen pijnvrije weg is om de inflatie te bestrijden. Hoe groot de kans op een recessie is kon Powell niet zeggen, maar hij verwacht wel dat de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt zal verslechteren. Naast de renteverhoging in de VS gaat de aandacht uit naar de Bank of England, die naar verwachting later op de dag de Britse rente ook verder gaat verhogen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 659,56 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 893,36 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,4 procent.

Air France-KLM

ASMI, Besi en ASML verloren ruim 3 procent. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield deed het nog slechter door de recessievrees en zakte dik 5 procent. Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway en fintechbedrijf Adyen verloren rond de 3 procent. ING verloor 1,6 procent ondanks dat hogere rentes over het algemeen gunstig zijn voor banken.

Ook in de MidKap stonden alle fondsen in het rood. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM en metalengroep AMG waren de grootste verliezers, met een min van ruim 3 procent.

Credit Suisse

In Zürich zakte Credit Suisse 1,8 procent. Volgens zakenkrant Financial Times wil de door schandalen geplaagde Zwitserse bank zijn investeringstak in drie delen opsplitsen, waarbij winstgevende onderdelen mogelijk later worden verkocht. De bank hoopt daarmee geld op te halen zonder nieuwe aandelen te hoeven uitgeven.

De euro zakte na het rentebesluit van de Fed tot het laagste niveau in twintig jaar ten opzichte van de dollar, die door de hogere rente in de VS aantrekkelijk is. De eenheidsmunt was 0,9829 dollar waard, tegen 0,9884 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde een fractie tot 82,92 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 89,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

14 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

15 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

16 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

18 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden