Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML onderaan in dieprode AEX

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML onderaan in dieprode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden donderdag in de staartgroep van de Amsterdamse AEX-index, die een flink verlies liet zien. De rentevrees op de markten keerde terug nadat de Federal Reserve in zijn vergadernotulen liet doorschemeren dat de Amerikaanse rente sneller dan verwacht zou kunnen worden verhoogd.

Bij de laatste beleidsvergadering van de Fed in december werd al bekend dat de Amerikaanse centrale bank de coronasteun versneld zou afbouwen en dat de beleidsbepalers tot wel drie renteverhogingen voorzien dit jaar. Uit de aantekeningen van die vergadering blijkt nu dat de rente al eerder in het jaar zou kunnen worden verhoogd als de inflatie hoog blijft en de economie blijft groeien.

ASMI, Besi en ASML verloren tot 3 procent. Vooral tech- en chipaandelen worden als risicovol gezien en als de rente stijgt kiezen veel beleggers ervoor om wat minder risico te nemen met hun beleggingen.

RELX

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2 procent in het rood op 784,47 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 1088,41 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,8 procent.

RELX was de grootste daler in de AEX met een verlies van dik 3 procent. Analisten van Citi haalden de informatieleverancier van de kooplijst en verklaarden dat het bedrijf zijn activiteiten op het gebied van tentoonstellingen geheel of gedeeltelijk zou moeten verkopen. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en chemicaliëndistributeur IMCD verloren ruim 3 procent. Telecomconcern KPN was de enige stijger met een plus van 0,5 procent.

Pharming

Bij de kleinere bedrijven won Pharming ruim 6 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de biotechnoloog van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een positief besluit heeft ontvangen voor zijn onderzoeksplan voor leniolisib, een middel voor de behandeling van een zeldzame ernstige aandoening aan het immuunsysteem.

In Parijs steeg Carrefour dik 4 procent. Het Franse supermarktconcern Auchan zou volgens mediaberichten opnieuw een poging willen doen om zijn concurrent Carrefour over te nemen. In oktober vorig jaar zag Auchan een eerste poging nog mislukken. Société Générale klom 1,1 procent. Het Franse leasebedrijf ALD, eigendom van de Franse bank, wil het Nederlandse LeasePlan kopen voor 4,9 miljard euro.

De euro was 1,1296 dollar waard, tegen 1,1331 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 77,75 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 80,63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

2 minuten geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

1 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

6 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

7 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden