Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijf Besi onderaan in hogere AEX na adviesverlaging

Chipbedrijf Besi onderaan in hogere AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Besi was maandag de grootste daler in de AEX-index, die verder omhoog ging na de stevige opmars op vrijdag. Het chipbedrijf kampte met een adviesverlaging door Oddo BHF en zakte 1 procent. Olie- en gasconcern Shell profiteerde daarentegen van een herstel van de olieprijzen en behoorde tot de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak met een plus van 2,8 procent.

Beleggers keken verder vooral uit naar het losbarsten van het cijferseizoen later deze week en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Ook wordt de politieke crisis in Italië scherp in de gaten gehouden.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent hoger op 680,31 punten. Vrijdag won de graadmeter 1,9 procent. De MidKap klom 1,6 procent tot 903,84 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent.

ASMI

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was koploper in de AEX met een winst van dik 3 procent. Beleggers verwerkten een waarschuwing van de Britse maaltijdbezorger Deliveroo (min 1 procent). Dat bedrijf sprak van tegenwind op de consumentenmarkt en ziet de transactiewaarde van zijn bestellingen teruglopen.

ASMI won 1,1 procent. De chipleverancier koopt het Italiaanse siliciumbedrijf LPE dat zich met zijn productiewerk richt op de snelgroeiende industrie voor elektrische voertuigen. LPE wordt gewaardeerd op 425 miljoen euro en de deal wordt deels in aandelen afgehandeld. Ook kan het zijn dat er later nog 100 miljoen euro betaald moet worden afhankelijk van het halen van bepaalde doelstellingen.

Arcadis

In de MidKap dikte Arcadis 8 procent aan. Het advies- en ingenieursbureau wil het Canadese IBI Group overnemen voor omgerekend 664 miljoen euro. Het bestuur van IBI steunt het bod. Technologiegroep TKH daalde 0,3 procent na een adviesverlaging door analisten van Oddo BHF.

Ajax won 0,8 procent. De beursgenoteerde voetbalclub heeft overeenstemming bereikt over de transfer van Lisandro Martínez. De Argentijnse verdediger stapt voor 57,4 miljoen euro over van Ajax naar het Manchester United van trainer Erik ten Hag. Dat bedrag kan nog oplopen tot maximaal 67,4 miljoen euro.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,1 procent tot 99,70 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 103,55 dollar per vat. De euro was 1,0135 dollar waard, tegen 1,0094 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Farmaceut J&J stopt wereldwijde verkoop omstreden babypoeder

WASHINGTON (ANP/DPA) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is.

41 minuten geleden
Aegon opnieuw aan kop in AEX, Just Eat Takeaway onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar won een dag eerder al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens 3 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2 procent) werd daarentegen van de hand gedaan na het recente sterke koersherstel.

58 minuten geleden
Economieminister Japan: meer kernenergie nodig

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft meer energie uit kerncentrales nodig om de energievoorziening voor de toekomst veilig te stellen. Dat heeft de nieuwe minister van Economische Zaken, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura gezegd. Volgens hem moeten daarom meer reactoren heropgestart worden.

1 uur geleden
Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

1 uur geleden
Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

2 uur geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

2 uur geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

3 uur geleden