Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijf Besi grootste winnaar in lichtrode AEX-index

Chipbedrijf Besi grootste winnaar in lichtrode AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging maandag licht omlaag door flinke koersverliezen van IMCD, Signify en Adyen. Chiptoeleverancier Besi profiteerde van een koopadvies en een positief handelsbericht van de Taiwanese chipfabrikant TSMC en ging aan kop. Op de beurs in Parijs ging het Franse IT-bedrijf Atos hard onderuit na een winstalarm.

De stemming op de Europese aandelenmarkten bleef voorzichtig. Beleggers wachten op de aftrap van het cijferseizoen in de Verenigde Staten later deze week en het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Vorige week heerste er al onrust onder beleggers nadat de Amerikaanse centrale bank had laten doorschemeren dat de rente mogelijk sneller zal worden verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de min op 785,45 punten. De MidKap verloor ook 0,4 procent, tot 1079,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs hielden de verliezen beperkt tot 0,1 procent.

IMCD

Chemicaliƫndistributeur IMCD, verlichtingsbedrijf Signify en fintechconcern Adyen waren hekkensluiters bij de hoofdbedrijven, met verliezen tot 3,5 procent. Besi won 2,2 procent dankzij een koopadvies van Bank of America. De Taiwanese chipmaker TSMC boekte daarnaast voor het zesde kwartaal op rij een recordomzet dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips. Branchegenoten ASML en ASMI verloren daarentegen rond de 2 procent.

In de MidKap sloot chemiebedrijf Corbion de rij met een verlies van 2,7 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM stond bovenaan met een plus van 3,6 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost (plus 2,1 procent) toonde wat herstel na de koersval van 14 procent op vrijdag.

Atos

In Parijs kelderde Atos 17 procent. De IT-dienstverlener waarschuwde voor tegenvallende resultaten. Het bedrijf zag de omzet afgelopen jaar dalen, terwijl er was gerekend op stabiele opbrengsten. Ook de operationele marge viel lager uit dan verwacht door hogere kosten en vertragingen van projecten door toeleveringsproblemen.

Sodexo steeg 1,6 procent. Het Franse catering- en schoonmaakbedrijf heeft het Amerikaanse Frontline Food Services overgenomen. Met de aankoop breidt het bedrijf zijn diensten op het gebied van maaltijdbezorging verder uit.

De euro was 1,1328 dollar waard, tegen 1,1351 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 78,75 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper op 81,58 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

5 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

5 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

6 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

8 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

8 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

9 uur geleden