Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijf Besi grootste daler in licht lagere AEX

Chipbedrijf Besi grootste daler in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was maandag de grootste daler in de AEX-index die een klein verlies liet zien. Ook branchegenoten ASMI en ASML, de grote beurswinnaars van 2021, gingen licht omlaag. De beurshandel verliep verder zeer rustig. Veel beleggers zijn vrij vanwege de feestdagen en in Londen is de beurs maandag en dinsdag dicht omdat Kerstmis in het weekend viel. Ook bleef de opmars van de omikronvariant voor terughoudendheid zorgen op de markten.

Hoewel het erop lijkt dat de nieuwste variant van het coronavirus tot een minder ernstig ziekteverloop leidt, loopt het aantal besmettingen wel hard op. Door ziekte of quarantaine van piloten, stewardessen en ander personeel werden de vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen tijdens de kerstdagen flink in de war geschopt en wereldwijd ruim 8300 vluchten geannuleerd. In Amsterdam daalde Air France-KLM 0,4 procent en in Frankfurt verloor Lufthansa 0,5 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de min op 789,22 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1062,46 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

Boskalis

Naast Besi (min 1,7 procent) behoorden ASMI en supermarktconcern Ahold Delhaize tot de staartgroep bij de hoofdfondsen, met verliezen van 0,9 procent. Chipmachinemaker ASML daalde 0,8 procent. Sterkste stijger was techinvesteerder Prosus met een winst van 1 procent.

In de MidKap voerde baggeraar Boskalis de stijgers aan met een plus van 1,5 procent. Kunstmestproducent OCI en de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost volgden met winsten van 1,3 procent. ABN AMRO stond onderaan met een min van 0,6 procent.

HAL

HAL won 0,7 procent. De investeerder neemt een belang van 31,45 procent in Prodrive Technologies Group. Het bedrijf, dat actief is in onderzoek, ontwikkeling en productie van technologisch hoogwaardige elektronica, software en mechatronische producten en systemen, behaalde in 2020 een omzet van 279 miljoen euro en telt 2075 medewerkers.

De euro was 1,1325 dollar waard, tegen 1,1319 dollar op vrijdag. Op de oliemarkt verwerkten handelaren het besluit van de Japanse overheid Japan om in navolging van de Verenigde Staten de oliereserves van het land aan te spreken om de prijzen te drukken. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 72,02 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 76,07 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

2 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

3 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiƫle spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiƫle stabiliteit.

4 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

6 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

6 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

7 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

9 uur geleden