Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chip- en techbedrijven zetten Japanse beurs op winst

Chip- en techbedrijven zetten Japanse beurs op winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met winst geëindigd. Vooral de chip- en technologiebedrijven werden weer opgepikt in navolging van de koerswinsten onder de Amerikaanse branchegenoten. Daarnaast werd gewacht op het kwartaalcijferseizoen in Japan, dat volgende week begint. Ook de andere belangrijke aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen vooruit. De Aziatische toeleveranciers van Apple wisten daarbij de aandacht op zich gericht na de presentatie van de nieuwe producten van het Amerikaanse techconcern.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, sloot uiteindelijk 0,7 procent in de plus op 29.215,52 punten. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron steeg bijna 2 procent en techinvesteerder SoftBank won meer dan 2 procent. Robotmaker Fanuc klom 1,7 procent. De containervervoerders Kawasaki Kisen en Nippon Yusen deden eveneens goede zaken en dikten tot 8 procent aan. De oliebedrijven werden daarentegen van de hand gedaan na de sterke koerswinsten die volgden op de opmars van de olieprijzen. Inpex en Japan Petroleum Exploration zakten tot 5 procent.

Taiyo Yuden en Murata Manufacturing, twee Japanse toeleveranciers van Apple, verloren dik 2 procent en bijna 1 procent. Het Amerikaanse techconcern presenteerde onder meer zijn nieuwe laptops met eigen chips en een nieuwe versie van zijn draadloze oordopjes AirPods. In Taiwan zakte Foxconn 1 procent. Het Taiwanese techconcern, dat iPhones in elkaar zet voor Apple, heeft zijn eerste elektrische auto's gepresenteerd. Het gaat om conceptauto's voor SUV- en sedanmodellen. Foxconn wil de auto's gaan bouwen voor klanten, in plaats van te verkopen als eigen merk.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,8 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,1 procent. De Chinese webwinkel Alibaba en maaltijdbezorger Meituan wonnen 0,4 en 1,4 procent in Hongkong. Beleggers hielden ook de ontwikkeling rond Evergrande in de gaten. Volgens mediaberichten zouden de gesprekken tussen de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar en branchegenoot Hopson Development zijn gestaakt. Eerder werd gemeld dat Evergrande geld zou willen ophalen door een belang van 51 procent in zijn vastgoedtak te verkopen aan Hopson.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

8 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

9 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

10 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

12 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

21 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

23 uur geleden