Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chip- en techbedrijven zetten Japanse beurs op winst

Chip- en techbedrijven zetten Japanse beurs op winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met winst geëindigd. Vooral de chip- en technologiebedrijven werden weer opgepikt in navolging van de koerswinsten onder de Amerikaanse branchegenoten. Daarnaast werd gewacht op het kwartaalcijferseizoen in Japan, dat volgende week begint. Ook de andere belangrijke aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen vooruit. De Aziatische toeleveranciers van Apple wisten daarbij de aandacht op zich gericht na de presentatie van de nieuwe producten van het Amerikaanse techconcern.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, sloot uiteindelijk 0,7 procent in de plus op 29.215,52 punten. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron steeg bijna 2 procent en techinvesteerder SoftBank won meer dan 2 procent. Robotmaker Fanuc klom 1,7 procent. De containervervoerders Kawasaki Kisen en Nippon Yusen deden eveneens goede zaken en dikten tot 8 procent aan. De oliebedrijven werden daarentegen van de hand gedaan na de sterke koerswinsten die volgden op de opmars van de olieprijzen. Inpex en Japan Petroleum Exploration zakten tot 5 procent.

Taiyo Yuden en Murata Manufacturing, twee Japanse toeleveranciers van Apple, verloren dik 2 procent en bijna 1 procent. Het Amerikaanse techconcern presenteerde onder meer zijn nieuwe laptops met eigen chips en een nieuwe versie van zijn draadloze oordopjes AirPods. In Taiwan zakte Foxconn 1 procent. Het Taiwanese techconcern, dat iPhones in elkaar zet voor Apple, heeft zijn eerste elektrische auto's gepresenteerd. Het gaat om conceptauto's voor SUV- en sedanmodellen. Foxconn wil de auto's gaan bouwen voor klanten, in plaats van te verkopen als eigen merk.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,8 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,1 procent. De Chinese webwinkel Alibaba en maaltijdbezorger Meituan wonnen 0,4 en 1,4 procent in Hongkong. Beleggers hielden ook de ontwikkeling rond Evergrande in de gaten. Volgens mediaberichten zouden de gesprekken tussen de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar en branchegenoot Hopson Development zijn gestaakt. Eerder werd gemeld dat Evergrande geld zou willen ophalen door een belang van 51 procent in zijn vastgoedtak te verkopen aan Hopson.

Meer uit Financieel

Supermarktenbaas Frans Muller wordt commissaris bij DNB

AMSTERDAM (ANP) - Frans Muller, topman van supermarktenconcern Ahold Delhaize, wordt volgend jaar commissaris bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hij is de opvolger van Feike Sijbesma, oud-topman van speciaalchemieconcern DSM. Die was sinds 2012 lid van de raad van commissarissen van de centrale bank en zwaait in maart af.

20 minuten geleden
IMF-baas prijst China om versoepelen coronabeleid

HAUNGSHAN (ANP/AFP) - China oogst lof van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het versoepelen van zijn coronabeleid. Die nieuwe koers van de regering onder president Xi Jinping valt waarschijnlijk gunstig uit voor de groei van 's werelds op een na grootste economie, stelde IMF-baas Kristalina Georgieva.

1 uur geleden
WSJ: Foxconn-oprichter zette China aan tot coronaversoepelingen

ZHENGZHOU (ANP) - Een brief van de Chinese iPhone-producent Foxconn aan de Chinese overheid zou weleens een doorslaggevende rol gespeeld kunnen hebben bij het versoepelen van de coronamaatregelen in China. Dat melden ingewijden aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ). In de brief waarschuwt de oprichter van Foxconn Terry Gou de overheid dat die maatregelen de positie van China in de wereldeconomie schaden.

1 uur geleden
Vrouwen klagen Twitter aan om mogelijk seksisme bij massaontslag

SAN FRANCISCO (ANP) - Het massaontslag bij Twitter raakte vrouwelijke medewerkers onevenredig hard, stellen voormalige personeelsleden. Ze hebben het door Elon Musk opgekochte en geleide bedrijf voor de rechtbank in San Francisco gesleept, omdat discriminatie op basis van sekse verboden is.

1 uur geleden
Just Eat Takeaway en Prosus koplopers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht vooruit onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. De stemming op de beurs werd gesteund door het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt nog gewacht op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

1 uur geleden
Chipbedrijven en fabrieksprijzen VS centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de tech- en chipbedrijven, na het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt gelet op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

2 uur geleden
Rabobank: supermarktprijzen zullen komende maanden verder stijgen

UTRECHT (ANP) - Door stijgende verkoopprijzen bij Nederlandse producenten denkt de Rabobank dat er voorlopig geen einde komt aan prijsstijgingen in supermarkten. "Het lijken net als vorig jaar verhitte prijsonderhandelingen te worden deze wintermaanden", stelt Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen.

3 uur geleden