Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chip- en techbedrijven onderaan in rode AEX door rentevrees

Chip- en techbedrijven onderaan in rode AEX door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De chip- en techbedrijven behoorden woensdag tot de grootste dalers in de Amsterdamse AEX-index, die verder wegzakte. De rentevrees op de markten keerde terug na opmerkingen van een bestuurslid van de Federal Reserve, die verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank onder meer sneller de rente moet verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen, en met name voor de snelgroeiende techbedrijven.

Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten. Zo worden er waarschijnlijk nieuwe westerse sancties aangekondigd tegen Rusland vanwege het oorlogsgeweld en de burgerdoden in de stad Boetsja. Brussel kwam dinsdag al met een voorstel voor een vijfde pakket EU-sancties tegen Rusland, waaronder een invoerverbod voor Russische kolen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,6 procent in het rood op 724,55 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 1053,13 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 1,3 procent. De DAX in Frankfurt verloor 1,4 procent na een sterker dan verwachte daling van de Duitse fabrieksorders in februari.

NN Group

Naast de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML, die tot 5,1 procent verloren, stonden fintechbedrijf Adyen en verlichtingsconcern Signify in de staartgroep met minnen tot 6 procent. Techinvesteerder Prosus zakte 4 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 1,7 procent.

NN Group klom 0,7 procent. De verzekeraar heeft van toezichthouders toestemming gekregen om zijn vermogensbeheertak NN Investment Partners te verkopen aan Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank betaalt 1,7 miljard euro voor het onderdeel, zo werd in augustus al bekend.

Vopak

In de MidKap was tankopslagbedrijf Vopak de grootste daler met een verlies van 7,8 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost volgde met een min van 5 procent. Fitnessketen Basic-Fit (plus 0,7 procent) hield het hoofd boven water dankzij een koopadvies van Credit Suisse.

De euro was 1,0912 dollar waard, tegen 1,0975 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 103,71 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 108,32 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Brits bedrijfsleven pleit voor betere band met Europese Unie

LONDEN (ANP/AFP) - Het Britse bedrijfsleven roept de winnaar van de aanstaande verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op om meer werk te maken van goede relaties met de Europese Unie. Het landenblok, waar de Britten vier jaar geleden uitstapten, blijft de belangrijkste exportmarkt voor het Verenigd Koninkrijk. Maar door de brexit zijn de kosten om zaken te doen met het Europese vasteland wel toegenomen.

20 minuten geleden
Amazon mag bezorgdienst met drones uitbreiden

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon mag in de VS zijn bezorgdienst met drones uitbreiden. De toestellen mogen voortaan van de Federal Aviation Administration (FAA) ook buiten het gezichtsveld van piloten vliegen, waardoor hun bereik wordt vergroot en meer klanten toegang krijgen tot de dienst. Amazon Prime Air gaat het gebied in Texas waar nu wordt proefgedraaid met de bezorgdrones uitbreiden.

28 minuten geleden
Denen moeten Ozempic inruilen voor goedkoper alternatief

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken, het thuisland van farmaceut Novo Nordisk, wil dat Ozempic-patiënten overstappen op een goedkoper geneesmiddel. De enorme populariteit van het diabetesmedicijn, dat steeds vaker wordt gebruikt als afslankmiddel, gaat de Deense gezondheidszorg te veel geld kosten.

46 minuten geleden
FNV wil stakingen in metaal- en techniekbranche uitbreiden

EINDHOVEN (ANP) - Vakbond FNV wil de stakingen in de metaal- en techniekbranche uitbreiden van 24 naar 48 uur. "We gaan opschalen in duur", laat FNV-onderhandelaar Peter Reniers donderdag weten tijdens een stakingsbijeenkomst in Eindhoven.

1 uur geleden
Brede oproep aan Gilead voor meer toegankelijk hiv-middel

FOSTER CITY (ANP/AFP) - De Amerikaanse farmaceut Gilead moet toestaan dat er meer en goedkopere versies komen van zijn nieuwe, veelbelovende medicijn tegen hiv. Meer dan driehonderd mensen, onder wie politici, gezondheidswetenschappers, activisten en beroemdheden als Gillian Anderson, Stephen Fry en Sharon Stone deden deze oproep donderdag in een brief aan topman Daniel O'Day.

1 uur geleden
EU voert 'verlammende' importheffingen in voor Russisch graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie voert onbetaalbaar hoge importheffingen in voor graan uit Rusland en Belarus, een nauwe bondgenoot. Dat kost Rusland inkomsten die het anders zou kunnen besteden aan de oorlog tegen Oekraïne. De heffingen moeten ook voorkomen dat het Kremlin de kans krijgt om de Europese markt te ontwrichten. En het wordt moeilijker voor Rusland om gestolen Oekraïens graan te slijten, zeggen de EU-lidstaten.

1 uur geleden
Sandalenmerk Birkenstock krikt omzetverwachting op

LONDEN (ANP) - De vraag naar sandalen van het Duitse merk Birkenstock blijft groot. De tot mode-item gebombardeerde instappers leverden het bedrijf in de eerste drie maanden van 2024 ruim een vijfde meer omzet op. Dat is voor het onlangs naar de beurs gestapte bedrijf reden om de omzetverwachtingen voor heel het boekjaar naar boven bij te stellen.

1 uur geleden