Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chip- en techbedrijven onderaan in rode AEX door rentevrees

Chip- en techbedrijven onderaan in rode AEX door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De chip- en techbedrijven behoorden woensdag tot de grootste dalers in de Amsterdamse AEX-index, die verder wegzakte. De rentevrees op de markten keerde terug na opmerkingen van een bestuurslid van de Federal Reserve, die verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank onder meer sneller de rente moet verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen, en met name voor de snelgroeiende techbedrijven.

Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten. Zo worden er waarschijnlijk nieuwe westerse sancties aangekondigd tegen Rusland vanwege het oorlogsgeweld en de burgerdoden in de stad Boetsja. Brussel kwam dinsdag al met een voorstel voor een vijfde pakket EU-sancties tegen Rusland, waaronder een invoerverbod voor Russische kolen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,6 procent in het rood op 724,55 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 1053,13 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 1,3 procent. De DAX in Frankfurt verloor 1,4 procent na een sterker dan verwachte daling van de Duitse fabrieksorders in februari.

NN Group

Naast de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML, die tot 5,1 procent verloren, stonden fintechbedrijf Adyen en verlichtingsconcern Signify in de staartgroep met minnen tot 6 procent. Techinvesteerder Prosus zakte 4 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 1,7 procent.

NN Group klom 0,7 procent. De verzekeraar heeft van toezichthouders toestemming gekregen om zijn vermogensbeheertak NN Investment Partners te verkopen aan Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank betaalt 1,7 miljard euro voor het onderdeel, zo werd in augustus al bekend.

Vopak

In de MidKap was tankopslagbedrijf Vopak de grootste daler met een verlies van 7,8 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost volgde met een min van 5 procent. Fitnessketen Basic-Fit (plus 0,7 procent) hield het hoofd boven water dankzij een koopadvies van Credit Suisse.

De euro was 1,0912 dollar waard, tegen 1,0975 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 103,71 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 108,32 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

HAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.

7 minuten geleden
Schiphol: geef duidelijkheid en perspectief over aantal vluchten

HAARLEM (ANP) - Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

13 minuten geleden
First Republic Bank toont herstel op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank wist dinsdag weer wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De wankele regionale bank, die een dag eerder nog zijn laagste aandelenkoers ooit bereikte, werd meer dan 30 procent hoger gezet. Onder leiding van topman Jamie Dimon van de grote bank JPMorgan Chase wordt naar verluidt gewerkt aan een nieuw steunplan voor de bank uit Californië. First Republic kreeg vorige week al 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld in kas te hebben.

22 minuten geleden
SodM waarschuwt voor veiligheid op Noordzee door groeiende drukte

DEN HAAG (ANP) - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

26 minuten geleden
Inval Europese Commissie bij Red Bull in kartelonderzoek

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft maandag een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankjes Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. "We zullen natuurlijk met haar samenwerken in alle zaken waar ze zich zorgen over maken", aldus het in Oostenrijk gevestigde Red Bull in een verklaring.

1 uur geleden
Krant: Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Britse krant The Telegraph. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf.

1 uur geleden
Staat: procedures voor krimpbesluit Schiphol waren niet nodig

HAARLEM (ANP) - Het verlagen van het aantal vluchten via Schiphol van 500.000 naar 460.000 is volgens de Staat noodzakelijk om de balans op de luchthaven en de omgeving te herstellen. Dat zei de landsadvocaat tijdens een kort geding in de rechtbank van Haarlem, waar verschillende luchtvaartmaatschappijen de door de Staat voorgenomen krimp van Schiphol aanvechten. Zij voeren aan dat de Staat niet de juiste procedures heeft doorlopen, maar volgens de landsadvocaat zijn die helemaal niet aan de orde.

2 uur geleden