Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chip- en techbedrijven aan kop in groene AEX

Chip- en techbedrijven aan kop in groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist dinsdag te herstellen van het koersverlies van een dag eerder. Beleggers pikten vooral de zwaar afgestrafte chip- en technologiebedrijven weer op. De vrees dat de sterk gestegen prijzen voor olie, gas en elektriciteit de inflatie verder zullen aanjagen zette de stemming op de beurzen aan het begin van de week nog flink onder druk. Ook bleek dat de groei van de bedrijvigheid van de dienstensector in het eurogebied in september is teruggevallen tot het niveau van april.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent in de plus op 765,77 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 1048,23 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,9 procent.

Beleggers hielden ook de ontwikkelingen rond Evergrande in de gaten. De schuldproblemen van het noodlijdende Chinese vastgoedconcern lijken inmiddels ook over te slaan naar andere Chinese vastgoedbedrijven. Zo hebben Fantasia en Sinic eveneens problemen met het aflossen van schulden.

Adyen

De kopgroep van de AEX bestond uit fintechbedrijf Adyen, techinvesteerder Prosus, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de chipbedrijven ASML en ASMI, met winsten van ruim 2 procent. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij met een min van 1 procent.

In de MidKap stond apothekersbedrijf Fagron onderaan met een verlies van dik 3 procent. Ook luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 2,2 procent) moest het ontgelden. Fitnessketen Basic-Fit, die zijn duizendste fitnessclub opende, zakte 2 procent. Biotechnoloog Galapagos kampte met een koersdoelverlaging door Citi en verloor 1 procent.

ABN AMRO

ABN AMRO ging aan kop bij de middelgrote bedrijven met een plus van 2 procent. Analisten van JPMorgan verhoogden het koersdoel voor de bank en zijn concurrent ING (plus 1,4 procent). Ook elders in Europa waren bankaandelen geliefd bij beleggers. In Parijs stegen BNP Paribas en Crédit Agricole tot 3,1 procent. UniCredit klom 3 procent in Milaan.

In Frankfurt steeg Infineon 3 procent. De Duitse chipfabrikant liet tijdens een beleggersdag weten dat de omzet in 2022 met ongeveer 15 procent zal stijgen. Grenke kelderde 8,5 procent. De Duitse leasemaatschappij van kantoorartikelen verlaagde haar verwachtingen voor dit jaar vanwege toeleveringsproblemen.

De euro was 1,1596 dollar waard tegen 1,1616 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen licht omhoog na de stevige opmars op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 77,83 dollar en Brentolie kostte 0,4 procent meer op 81,59 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Arcadis betuigt spijt voor oorlogsverleden van voorganger

ROTTERDAM (ANP) - Arcadis maakt excuses voor de rol die de voorganger van het bedrijf, de Nederlandse Heidemaatschappij (NHM), heeft gespeeld bij werkverschaffingsprojecten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van de NHM bevestigt het beeld dat het bedrijf toezicht hield op de tewerkstelling van Joodse Nederlanders vanuit werkkampen van januari tot oktober 1942, meldt Arcadis.

1 uur geleden
Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

1 uur geleden
Deutsche Bank en fondsen leggen ruzie over Madoff-miljoenen bij

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met twee fondsen over een claim bij megafraudeur Bernard Madoff. De bank en de fondsen ruzieden jarenlang over wie het recht had om 1,6 miljard terug te eisen van Madoffs failliete bedrijf, maar dat conflict is nu bijgelegd.

3 uur geleden
Oekraïense centrale bank belooft einde aan geldpers voor overheid

LONDEN (ANP) - De Oekraïense centrale bank zal niet langer geld printen voor de regering om daarmee de oorlog tegen Rusland te financieren. Die noodgreep aan het begin van de oorlog was "gevaarlijk", zegt gouverneur Andrey Pyshniy van de Nationale Bank van Oekraïne tegen de Financial Times.

4 uur geleden
Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een storing op de website van Lufthansa heeft zondag voor vertragingen en uitval van vluchten gezorgd op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland. De technische problemen, die volgens een woordvoerster goeddeels zijn verholpen, maakten het moeilijker voor passagiers om in te checken via de site en bij incheckbalies.

6 uur geleden
Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

AMSTERDAM (ANP) - Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. "Het kan en het moet, dus het veld moet dicht", zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag

6 uur geleden
Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen. Hybride en volledig elektrische auto's waren juist minder gewild in Duitsland dan een jaar eerder.

6 uur geleden