Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese zakenman die president Xi 'clown' noemde 18 jaar cel in

Chinese zakenman die president Xi 'clown' noemde 18 jaar cel in

PEKING (ANP/RTR/AFP) - Ren Zhiqiang, een Chinese vastgoedtycoon en criticus van de communistische partij die president Xi Jinping in februari een "clown" noemde, is veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Peking bestrafte Ren wegens corruptie.

Bovenop zijn gevangenisstraf moet Ren, voormalig bestuursvoorzitter van staatsvastgoedbedrijf Huayuan, ook een boete van 4,2 miljoen yuan (ongeveer 526.000 euro) betalen. Ren zou steekpenningen hebben aangenomen, overheidsgeld hebben verduisterd en zichzelf zo verrijkt hebben met omgerekend ongeveer 2,5 miljoen euro. Volgens zijn aanhangers is hij gestraft vanwege zijn felle kritiek op leider Xi Jinping.

In maart meldden Ren Zhiqiangs vrienden dat hij werd vermist. De 69-jarige magnaat had toen recentelijk president Xi bekritiseerd vanwege diens aanpak van de corona-uitbraak in China. Hij stelde een essay op waarin hij kritiek uitte op de president en zijn beleid. Volgens Ren had het nieuwe coronavirus eerder aangepakt kunnen worden als er in China vrijheid van meningsuiting was geweest en ook journalisten niet beperkt werden in hun werk.

Meer uit Buitenland

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

32 minuten geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

1 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

2 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

2 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

2 uur geleden
Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

3 uur geleden
Israël kwaad op Spanje om uitspraken premier Sánchez

MADRID/TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Spanje teruggehaald om uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Die sprak eerder op de dag zijn twijfels uit over Israëls optreden tijdens de oorlog in de Gazastrook.

3 uur geleden