
Chinese winkels H&M dicht na woede om verklaring over Oeigoeren
STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een aantal winkels van H&M in China is gesloten na de storm van kritiek op politieke uitingen van de modeketen. Het Zweedse bedrijf verklaarde eerder erg bezorgd te zijn over signalen dat Oeigoeren bij de productie van katoen in de provincie Xinjiang dwangarbeid moeten verrichten. Op social media is H&M, samen met andere westerse merken, het mikpunt van woede van veel Chinezen.
Zeker zes H&M-winkels in de steden Lianyungang, Changchun en Yinchuan zijn gesloten. Chinese media meldden dat nog meer filialen van de winkelketen zijn gesloten. Winkelcentra zeggen dat verhuurders van de panden de H&M-winkels dicht hebben gegooid omdat ze vinden dat het bedrijf China heeft geschoffeerd.
Nadat H&M verklaarde geen katoen uit Xinjiang te gebruiken, riepen veel Chinezen op tot een boycot van het bedrijf. Dit heeft ook in het digitale domein gevolgen. Op Apple Maps en kaarten van Baidu, de Chinese tegenhanger van Google, zijn vestigingen van de keten niet meer te vinden. Eerder verdween de naam van H&M om onduidelijke redenen van een belangrijk e-commerceplatform van het Chinese Alibaba.
Katoengebied
China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang, wat tevens een belangrijk katoengebied is. Oeigoeren worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten, zeggen mensenrechtenactivisten en experts van onder meer de Verenigde Naties. De regering in Peking ontkent dat te doen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed.
Ook de Amerikaanse sportmerken Nike en Under Armour zijn doelwit van Chinese protesten wegens hun statements over de situatie in Xinjiang, net zoals Puma en Adidas uit Duitsland. Ook Burberry en kledingwinkelketen Uniqlo hebben zich de woede van veel Chinezen op de hals gehaald. Zeker 27 film- en popsterren uit het Aziatische land hebben hun samenwerking met buitenlandse merken opgezegd wegens kritiek op mensenrechtenschendingen in Xinjiang.
Meer uit Financieel
MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google heeft een deal ter waarde van 2,4 miljard dollar (omgerekend ruim 2 miljard euro) gesloten met AI-startup Windsurf. Dat hebben ingewijden gemeld aan persbureau Bloomberg. Het techconcern neemt onder andere de topman en medeoprichter van Windsurf over om hen te laten werken binnen de eigen AI-tak. Ook ontvangt Google de licentierechten van het bedrijf.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal boekingen voor zomervakanties blijft dit jaar achter bij vorig jaar, wat te maken heeft met hogere prijzen en onrust in de wereld. Dat stelt directeur Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR op basis van wat hij hoort van reisorganisaties. Nederlanders hebben hun vakanties voor deze zomer bovendien pas relatief laat geboekt.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten het nieuws dat president Donald Trump vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent wil invoeren op een deel van de producten uit Canada. Daardoor werden de handelszorgen weer aangewakkerd. Verder was jeansmerk Levi Strauss een flinke winnaar na goed ontvangen kwartaalcijfers.
12 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk voor kunstmatige intelligentie, xAI, mikt bij een volgende financieringsronde op een waarde van wel 200 miljard dollar. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Daarmee zou xAI tien keer meer waard zijn dan begin volgend jaar.
13 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote internationale mijnbouwconcern Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie in de Verenigde Staten nu president Donald Trump importheffingen van 50 procent op buitenlands koper heeft aangekondigd die per 1 augustus moeten ingaan. Volgens topvrouw Katie Jackson van de koperdivisie van Rio Tinto is er een "sterke wens" bij het bedrijf voor meer investeringen in Amerikaanse koperproductie.
15 uur geledenLUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag lager gesloten. Beleggers in Europa wachten vooral op een brief die de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk vrijdag stuurt naar Brussel, over de importheffingen die hij wil opleggen op goederen uit de Europese Unie. Daarnaast kondigde Trump aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
17 uur geleden