Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese vastgoedgigant Country Garden in grote problemen

Chinese vastgoedgigant Country Garden in grote problemen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Opnieuw dreigt een groot vastgoedconcern in China om te vallen. Country Garden, een van de grootste Chinese projectontwikkelaars, kan niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

Het concern had dertig dagen de tijd gekregen om alsnog rente op bepaalde obligaties te betalen, nadat het concern vorige maand al een eerdere betalingsdeadline had gemist. Een afdeling van de bank Citi heeft houders van de obligaties geïnformeerd dat Country Garden nu officieel financieel in gebreke is.

Country Garden was jarenlang het grootste bouwbedrijf van China maar de afgelopen tijd nam de omzet steeds verder af. Het concern neemt momenteel de zevende plaats in op de Chinese ranglijst van grootste vastgoedondernemingen.

Belangrijke pijler

Country Garden telt ongeveer 70.000 werknemers, die werken aan ruim 3000 woningbouwprojecten in kleinere steden. Dat is een veelvoud van de projecten die de eveneens in grote problemen gekomen vastgoedreus Evergrande in beheer heeft. Ook Evergrande verkeert, na een schuldensanering in 2021, nog steeds in de problemen. Het bedrijf raakte de afgelopen maanden een groot deel van zijn beurswaarde kwijt.

Verder hebben ook branchegenoten China Aoyan Group, Oceanwide en Ping An Real Estate zorgen. De vastgoedsector is een belangrijke pijler van de Chinese economie en neemt ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor zijn rekening. Chinese vastgoedaandelen zijn dit jaar tot nu toe omgerekend al meer dan 50 miljard euro minder waard geworden.

De Chinese autoriteiten hebben tot dusver tevergeefs geprobeerd de vastgoedmarkt nieuw leven in te blazen. De afgelopen maanden zijn aanbetalingseisen versoepeld en werd de hypotheekrente verlaagd. Tot dusver bleven de ingrepen zonder resultaat. De Chinese vastgoedinvesteringen zijn in de eerste negen maanden van dit jaar met 9,1 procent gekrompen. Woningzoekenden stellen aankopen uit omdat ze vrezen dat bouwconcerns hun projecten niet kunnen voltooien.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

6 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

6 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

6 uur geleden