Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese vastgoedbedrijven onderuit op beurs in Hongkong

Chinese vastgoedbedrijven onderuit op beurs in Hongkong

HONGKONG (ANP) - Grote Chinese vastgoedbedrijven verloren dinsdag fors aan waarde op de beurs in Hongkong. Vorige week werd al duidelijk dat het noodlijdende Evergrande de jaarcijfers niet op tijd kan publiceren en de handel in dat aandeel ligt al ruim een week stil. Vanaf 1 april wordt de handel in het aandeel van branchegenoot Sunac om dezelfde reden stilgelegd.

Sunac verloor ruim 21 procent en Shimao Group bijna 6 procent. Volgens de beursregels van Hongkong moeten bedrijven hun voorlopige jaarcijfers voor 31 maart publiceren maar een aantal vastgoedbedrijven heeft al laten weten dat ze dat niet gaan halen. De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, in financiële nood. Grote projectontwikkelaars als Evergrande gaan gebukt onder een enorme schuldenlast en worstelen om die schulden af te betalen.

JD Health was een van de winnaars in Hongkong. Het aandeel van de gezondheidstak van het Chinese e-commercebedrijf JD.com steeg 16 procent na publicatie van zijn jaarcijfers. De Hang Seng-index noteerde tussentijds een plus van 0,8 procent.

Daling

De beurs in Shanghai daalde 0,1 procent. De Chinese overheid heeft strenge coronabeperkingen ingesteld in de grote havenstad na een golf van besmettingen. De olieprijzen gingen maandag hard omlaag door de vrees dat de lockdown in Shanghai de vraag naar olie zal raken. Shanghai is goed voor zo'n 4 procent van alle olie die China gebruikt.

Vanaf 5 april gaat Japan de export van luxegoederen naar Rusland verbieden vanwege de oorlog in Oekraïne. Dan wordt onder meer de uitvoer van luxeauto's, likeuren, cosmetica en kunst aan banden gelegd. De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 1,1 procent hoger op 28.252,42 punten. Vanwege de ingang van de zomertijd in Europa sluit de Japanse beurs om 08.00 uur Nederlandse tijd, aangezien Japan geen zomertijd kent. De Kospi in Seoul steeg 0,3 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,7 procent.

Meer uit Financieel

Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin koerst in februari af op de grootste prijsstijging in een maand tijd sinds oktober 2021. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld is deze maand met bijna 40 procent gestegen en staat op het hoogste niveau sinds eind 2021. In dat jaar schoot de koers van de bitcoin omhoog doordat veel mensen tijdens de coronapandemie cryptomunten begonnen te kopen.

21 minuten geleden
PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

39 minuten geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

1 uur geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

1 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

1 uur geleden
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

2 uur geleden
Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

3 uur geleden