
Chinese uitgaven nieuwjaarsvakantie boven niveau van voor corona
BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese uitgaven van consumenten tijdens de nieuwjaarsvakantie van vorige week zijn gestegen tot boven het niveau van voor de pandemie. Zo namen de binnenlandse uitgaven aan entertainment, eten en reizen tijdens de zogeheten 'Gouden Week' van dit jaar, die zaterdag officieel eindigde, flink toe, meldde het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme.
De toegenomen uitgaven vormen een lichtpuntje voor de Chinese economie die worstelt met een laag consumentenvertrouwen, zwakke economische groei en dalende consumentenprijzen. Chinese reizigers maakten tijdens de achtdaagse vakantie 474 miljoen reizen door het land. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de uitbraak van coronapandemie. De binnenlandse uitgaven aan toerisme kwamen uit op dik 633 miljard yuan (zo'n 82 miljard euro), een stijging van 7,7 procent ten opzichte van 2019.
De nieuwjaarsvakantie van dit jaar was de tweede in het land na de abrupte afschaffing eind 2022 van het strikte coronabeleid in het land. Dat strenge beleid drukte zwaar op de consumentenbestedingen en het ondernemersvertrouwen door de vele lockdowns en langdurige periodes van quarantaine.
Opgekropte vraag
De gestegen uitgaven laten volgens Ting Lu, hoofdeconoom China bij Nomura, zien dat er sprake was van een flinke opgekropte vraag in China. Wel waarschuwde hij voor te veel optimisme. Want hoewel de totale uitgaven zijn gestegen, lagen de gemiddelde uitgaven per reis volgens berekeningen van Nomura 9,5 procent onder het niveau van 2019.
Analisten van zakenbank Goldman Sachs wezen daarnaast op de iets langere dan gebruikelijke vakantieperiode dit jaar. De nationale vakantieweek in 2019 duurde namelijk zeven dagen, vergeleken met acht dagen dit jaar. Dit droeg volgens hen bij aan de recordstromen van passagiers tussen de regio's dit jaar.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.
23 minuten geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
20 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geleden